Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο άρσης απορρήτου από Τσιάρα - Γεραπετρίτη 

Τι θα προβλέπει για παρακολουθήσεις, προσωπικά δεδομένα, κυβερνοασφάλεια 

Κώστας Τσιάρας
Υπουργικό Συμβούλιο: το νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Υποκλοπές Επιτροπή Ευρωβουλής: Πριν τις εκλογές να διαλευκανθεί η υπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο εκπονήθηκε μετά τις τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσε το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτικών προσώπων, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παραίτηση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Γρ.  Δημητριάδη και του διοικητή της  ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα.     

Υποκλοπές: Κατά προτεραιότητα εξέταση ζήτησε από τον Άρειο Πάγο ο Τσιάρας

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, η αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο ποινικός κολασμός της εμπορίας, κατοχής και χρήσης απαγορευμένων λογισμικών παρακολούθησης, η σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, και η τροποποίηση των εθνικών ρυθμίσεων ενσωμάτωσης στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες Αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Με τον εκτελεστικό νόμο 2225/1994 που προβλέπεται στο άρθρου 19 του Συντάγματος, τέθηκαν γενικά οι προϋποθέσεις και οι όροι για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, για διακρίβωση εγκλημάτων, καθώς και η διαδικασία της άρσης αυτής.

Υποκλοπές: Ερώτηση Τσίπρα για τους αστυνομικούς που μετατέθηκαν στην ΕΥΠ 

«Δεδομένου ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν την άμεση, απρόσκοπτη και ελεύθερη επικοινωνία και καθιστούν εύκολη την παραβίαση της εμπιστευτικότητας της επικοινωνίας, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών» όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας αναγκαίας ισορροπίας με στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας, δίχως να απονευρώνει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας οι οποίες επιτελούν κομβικό για την εθνική ασφάλεια έργο, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top