Στο Προεδρικό Μέγαρο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Ανδρουλάκης

Σακελλαροπούλου: Κάθε εξαίρεση από το απόρρητο πρέπει να ερμηνεύεται στενά

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημέρωσε για την υπόθεση παρακολούθησης του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρέθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην πρώτη του συνάντηση με την ΠτΔ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Εξεταστική: Σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την κατάθεση Ρουμπάτη  

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε στην κυρία Σακελλαροπούλου ότι ζήτησε τη συνάντηση καθώς συνεχίζεται η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και οι απαράδεκτες προκλήσεις του Ερντογάν εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που είναι πέρα από κάθε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών καλής γειτονίας.

Sold out οι πτήσεις από Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση του Πούτιν

Κατάθεση Ανδρουλάκη στην Εισαγγελέα για Predator – παρακολουθήσεις 

«Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει μια ολιστική απάντηση από την Ευρώπη, που θα αφορά και το εμπάργκο όπλων αλλά και βέβαια μια νέα αρχιτεκτονική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με την οποία θα διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. 

Ξεκίνησε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης, έθεσε το ζήτημα των υποκλοπών, λέγοντας ότι δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα αλλά ένα ζήτημα δημοκρατίας και πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, κι αυτό πρωτίστως είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: «Ζητώ ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή»

Όπως επισήμανε στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Ανδρουλάκης, «είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης και υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου». «Πραγματικά ελπίζω αυτή η υπόθεση να είναι εντέλει μια ευκαιρία να ενισχυθούν περαιτέρω οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, που ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση ο ρόλος τους θα είναι πάρα πολύ κρίσιμος, ώστε να υπάρχει μια διασφάλιση του κράτους δικαίου- και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε δυναμικά για το μέλλον και πώς πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη Δημοκρατία μας», σημείωσε.

«Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου / Eurokinissi

Από τη πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ότι «η χώρα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Οικονόμου για Ερντογάν σε ΟΗΕ: Χυδαία προπαγάνδα και fake news

Σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πως άκουσε την τοποθέτησή του με μεγάλο ενδιαφέρον ενώ υπενθύμισε ότι εξ αρχής είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. 

«Δεδομένου ότι αυτή άπτεται της λειτουργίας του πολιτεύματος και του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, τοποθετήθηκα επί της αρχής με σαφήνεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Κύριε πρόεδρε, έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός μου, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσέθεσε ότι για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένω είναι η Βουλή και η Εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η Δικαιοσύνη, στην οποία ο κ. Ανδρουλάκης έχει προσφύγει.

«Ήδη η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον των Αρχών και επιθυμία όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και η έρευνα να αποφέρει καρπούς το συντομότερο. Οποιαδήποτε παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για τη Δημοκρατία μας. Η υπόθεσή σας ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top