Ερντογάν: «Οι Έλληνες ληστεύουν, ξυλοκοπούν και δολοφονούν πρόσφυγες»

Τι απαντάει η Αθήνα

Νέα «επίθεση» εναντίον της χώρας μας εξαπέλυσε o Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καθώς είπε χαρακτηριστικά πως «σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες στο δράμα προσφύγων που εκδιώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή ακόμη και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας».

Ερντογάν: Καταγγέλλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τον στρατό στα νησιά

Ο Ερντογάν μίλησε μέσω βίντεο σε συνέδριο που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη με θέμα το προσφυγικό και ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως «περίπου 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη».

Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία το καλοκαίρι

Οικονόμου: «Οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε από την πλευρά του πως «Οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα και σε ότι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων και σε ότι αφορά τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα αλλά και στον Έβρο.»

Τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τις ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών, η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο.»

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Θα υπερασπιζόμαστε πάντα τις θέσεις μας

«Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της χώρας μας για το προσφυγικό, μιλάνε τα περιστατικά όταν οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και παρίσταται ανάγκη. Όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται ερευνώνται, αλλά δεν επιβεβαιώνονται» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σε ανάρτηση του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι « Οχτώ πρόσφυγες αγνοούνται και 104 διασώθηκαν στις Κυκλάδες από ιστιοφόρο σκάφος που έπλευσε από τις τουρκικές ακτές για την Ευρώπη. Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

Μύκονος: 8 οι αγνοούμενοι μετανάστες - Ανάμεσά τους και παιδιά 

Η απάντηση της τουρκικής ακτοφυλακής στον Νότη Μηταράκη

Η τουρκική ακτοφυλακή απάντησε στην ανάρτηση του Νότη Μηταράκη τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των μεταναστών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως Διοίκηση Τουρκικής Ακτοφυλακής, επιθεωρούμε συνεχώς όλες τις οδούς διέλευσης για να αποτρέψουμε τους παράτυπους μετανάστες. Ειδικότερα, εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, ώστε να μην χάνουν τη ζωή τους παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Οι ιστορίες παράτυπων μεταναστών που διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή σε όλα σχεδόν τα περιστατικά απωθήσεων συνεχίζουν να αποκαλύπτουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των μεταναστών και τους απωθεί πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά

Οι ιστορίες των παράτυπων μεταναστών κάνουν όλο τον κόσμο να σκέφτεται ξανά και ξανά τι σημαίνει ανθρωπότητα και να ντρέπεται για την ανθρωπότητα. Πολλοί μετανάστες, που ξυλοκοπήθηκαν χωρίς να υπολογίζεται αν είναι γυναίκες ή παιδιά, δέθηκαν με χειροπέδες, τιμαλφή, πήραν μηχανές σκαφών, κόπηκαν σωλήνες βενζίνης , πετάχτηκαν ακόμη και στη θάλασσα με χειροπέδες. Επαναφέρονται στη ζωή με τις επιτυχημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που οργανώνει η Διοίκησή μας.

Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει 33.964 παράτυπους μετανάστες σε 1.295 απωθήσεις που πραγματοποίησε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα από το 2020, όταν ξεκίνησαν οι απωθήσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι παράτυποι μετανάστες έχουν κατευθύνονται προς την Ιταλία, καθώς αντιμετωπίζουν την πολιτική πίεσης και τη στρατηγική απώθησης που εφαρμόζουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αυτή η διαδρομή κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο το ήδη επικίνδυνο ταξίδι μετανάστευσης. Μεγαλύτερα πλοία γεμίζουν με παράτυπους μετανάστες πολύ πέρα από την χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες τραγωδίες.

Ευρωπαϊκές συμμαχίες - μήνυμα στην Άγκυρα «χτίζει» ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής διαδρομής. Προκειμένου να περιοριστούν με βιώσιμο τρόπο οι παράτυπες διελεύσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα να πιέζει.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές αρχές, που αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να τερματιστούν οι απωθήσεις με θανάτους και βασανιστήρια, ώστε να μη χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι παράτυποι μετανάστες και να τερματίσει αυτή τη θηριωδία που παρακολουθούμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top