Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ερντογάν: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία»

Ανακοίνωση, με την οποία απαντά στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για… παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια παραπήληροφόρησης» και «υπονόμευση της συνοχής του ΝΑΤΟ».

Παραβιάσεις Αλεξανδρούπολη: Γιατί έγινε αυστηρό διάβημα στην Τουρκία 

Υπενθυμίζεται ότι δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν την περασμένη Τετάρτη πάνω από την Αλεξανδρούπολη και σε απόσταση 2.5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται  για μια τοποθεσία – κλειδί και για το ΝΑΤΟ, ως γνωστόν, σε μια νέα πρόκληση και προς τη Βορειοατλαντική συμμαχία, μετά την ένσταση για Σουηδία – Φινλανδία. 

Το «τερμάτισαν» οι Τούρκοι: Παραβιάσεις από μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη! 

ΥΠΕΞ: «Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου»

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία», καταλήγει.

Προηγήθηκε η προκλητική τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα προκλητική υπήρξε η στάση της Άγκυρας στις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πτήση τουρκικών μαχητικών την περασμένη Τετάρτη πάνω από την Αλεξανδρούπολη και σε απόσταση 2.5 ναυτικών μιλίων, καθώς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαραίτητη απάντηση» «σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής», εγκαλώντας μάλιστα την ελληνική πλευρά για παραβίαση του εναέριου χώρου πάνω από την Ίμβρο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές παραβιάσεις: «Όχι σε προκλητικές ενέργειες»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, σημείωσε: 

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ερντογάν μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία»

Επαναξιολόγηση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα φέρεται να ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Κατά το τουρκικό μέσο, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο Μητσοτάκης είπε “ας μην εμπλέκουμε τρίτους”, αλλά πήγε και μίλησε για το θέμα στις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά τώρα πρέπει να το επανεξετάσουμε».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ζήτησε να μην πουληθούν αμερικανικά F-16 στην Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

Κριτική στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με τις πρόσφατες "προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη", ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του που φέρει τον τίτλο «Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα»

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, φτάνοντας 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, παρά τους πανηγυρισμούς για το πώς η άνευ ανταλλαγμάτων, επ' αόριστον, παραχώρηση στρατοπέδου και λιμανιού, θωρακίζει τη Θράκη. Και οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά, όχι μόνο δεν καταδικάζουν την ενέργεια, αλλά χωρίς καν να αναφέρουν τη λέξη Τουρκία, μας καλούν σε "συντονισμό και συνομιλίες... για τη διαφορά στον εναέριο χώρο". Επιπλέον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δηλώνει αισιόδοξος για την αγορά F16 και τις σχετικές συνομιλίες που προχωρούν "πολύ θετικά"».

Ακολούθως υποστηρίζει: «Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο "προβλέψιμος και δεδομένος" κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ταξιδιού του: "Θα συνεχίσουμε να μην καταδικάζουμε τις τουρκικές παραβιάσεις και θα πουλήσουμε τα F16 στην Τουρκία - εσείς αγοράστε F35, συνεχίστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και να διευκολύνετε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου σε όλα τα ζητήματα και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top