Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νέο διάβημα στην Τουρκία για το μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

To ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star (27/4/2022)  για το μπαράζ υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του Αιγαίου 

Στον «πάγο» αποφάσισε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση -δίνοντας άλλη μια ηχηρή απάντηση- τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

To «τερμάτισαν» οι Τούρκοι: Ρεκόρ διετίας με 126 παραβιάσεις στο Αιγαίο! 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πού στοχεύει η Αγκυρα

Όπως δείχνουν οι κινήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, επιθυμεί να διατηρήσει την ένταση σε χαμηλό επίπεδο και να συντηρεί το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο όσο χρειάζεται ενόψει της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των εκλογών το 2023.

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί, άλλωστε, πως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και επιχειρεί να στείλει εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή τα δικά της μηνύματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κλιμάκωση της ένταση τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο είναι πρωτοφανής με το μορατόριουμ… ηρεμίας που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πηγαίνει στον κάλαθο… των αχρήστων με ευθύνη του τελευταίου.

Έντονο διάβημα στην Τουρκία για το μπαράζ υπερπτήσεων σε νησιά του Αιγαίου

Τα επικίνδυνα «παιχνίδια»

Είναι ενδεικτικό πως μόνο χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Νίσυρος, Σύμη και Κάρπαθος!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες είναι πως ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε στις 19:37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19:38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 πόδια και στις 19:40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20:09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια. Στη συνέχεια έκανε νέα υπερπτήση στις 20:18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20:19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς. Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20:29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια!

Στη συνέχεια, πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια. Eπιπρόσθετα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια!

Στον «πάγο» αποφάσισε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση -δίνοντας άλλη μια ηχηρή απάντηση- τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Διάβημα κατά της Αγκυρας μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Η επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Νέα τουρκική πρόκληση: «Πρόβα» απόβασης σε ελληνικό νησί

Ο πρέσβης Δεμίρης τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

 

 

Ακυρώθηκε η πρόσκληση για την άσκηση «Tiger Meet»

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις. Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κλάδων και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι σε αυτή τη δίχως προηγούμενο προκλητικότητα.

Τέλος, αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα για να συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» που θα γίνει σε λίγες ημέρες στον Άραξο. Έτσι, η ελληνική πρόσκληση προς την Τουρκία πλέον δεν υφίσταται.

Πρόκειται για ένα μέτρο της Ελλάδας ώστε να αντιδράσει στα «μπαράζ» παραβιάσεων και υπερπτήσεων και που ουσιαστικά αποτελεί «κίτρινη κάρτα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top