ΟΑΕΔ τέλος: Γίνεται ΔΥΠΑ από Δευτέρα – Τι αλλάζει για τους άνεργους

Το επίδομα εργασίας και το «μπόνους» για μακροχρόνια άνεργους

Αν ο εργαζόμενος αρνηθεί 3 φορές εργασία θα του κόβεται το επίδομα, όπως τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης

ΟΑΕΔ τέλος από Δευτέρα!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού αλλάζει όνομα και θα λέγεται ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα σε συντάξεις και επιδόματα

Οι αλλαγές δε σταματούν εδώ, αφού θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους άνεργους, αλλά και «μπόνους» για τους μακροχρόνια άνεργους.

Οι βασικότερες αλλαγές στα επιδόματα και την κατάρτιση

•  Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

•  Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

«Δουλειές Ξανά»: Τι αλλάζει σε ΟΑΕΔ, επιδόματα και κατάρτιση

•  Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

•   Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

•  Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

•  Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top