«Κλειδώνει» στα 710 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός – Τι ισχύει με τριετίες

Πόσο θα ανέβουν οι μισθοί από την 1η Μαΐου

Σημαντική θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, όπως ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

Η διαδικασία για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία και τις επόμενες ώρες το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) θα παραδώσει το υπόμνημά του στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Αύξηση συντάξεων το 2023 μετά από «πάγωμα» 12 ετών

Ο υπουργός θα εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο (πιθανότατα της 22ας Απριλίου), προκειμένου η εφαρμογή του να ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2022.

Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση 4% του κατώτατου μισθού (πέραν της αύξησης του 2%, που ισχύει από την 1/1/2022), ενώ θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων.

Πώς το επίδομα ανεργίας θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό των εργαζομένων

Η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος) προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι ανάμεσα σε 6% και 8%, δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι ανάμεσα σε 703 και 716 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι πολύ πιθανόν να «κλείσει» στη μέση, δηλαδή στο 7%, και ο νέος βασικός μισθός να ανέρχεται στα 710 ευρώ (σήμερα είναι 663 ευρώ).

Τι ισχύει με τις τριετίες

Όσον αφορά τις τριετίες, όσοι είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012 (από τότε έχουν «παγώσει») θα λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Η κάθε συμπληρωμένη τριετία προσθέτει 10% του κατώτατου μισθού στις απολαβές.

Έτσι, εφαρμογή των τριετιών σημαίνει πως εφόσον για παράδειγμα δοθεί αύξηση 7% και ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 710 ευρώ, ένας εργαζόμενος με τρείς τριετίες και άνω, θα λαμβάνει 923 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top