Να συνδέσει το επίδομα ανεργίας με τον τελευταίο μισθό του ανέργου σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.
Αρχικά το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο και θα οδηγήσει σε υψηλότερο επίδομα ανεργίας, σε περίπου 20.000 ανέργους, βασισμένο στον μισθό που είχαν όταν απολύθηκαν. Το επίδομα τμηματικά θα φθίνει, χωρίς όμως να πέσει κάτω από τα 400 ευρώ, που είναι σήμερα.
Παράλληλα, επίσης σε πιλοτικό επίπεδο, εξετάζεται η αύξηση και στον αριθμό αλλά και στο ύψος του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, σε περίπου 10.500 δικαιούχους.
Κατώτατος μισθός: Στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση στα 709 ή 751 ευρώ
Στόχος της διοίκησης του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) είναι η διεύρυνση του πλέγματος προστασίας των ανέργων και η δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων, σε όρους ανταποδοτικότητας, καθώς και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών οικονομικής στήριξης όσων αναζητούν εργασία.
Με το ισχύον καθεστώς, η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων λαμβάνει το ίδιο σταθερό ποσό, το οποίο ορίζεται ως το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού (663 ευρώ ευρώ), ανεξάρτητα από το πόσα εισέπρατταν και πόσο καιρό εργάζονταν πριν μείνουν άνεργοι.
Τριετίες: Τι αλλάζει μετά την απόφαση του ΣτΕ – Ποιους εργαζόμενους αφορά
Για παράδειγμα, είτε κάποιος εργάστηκε για 14 μήνες με μέσο μισθό 800 ευρώ, είτε για 14 χρόνια με μέσο μισθό 1.500 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα των 400 ευρώ ή 73% του καθαρού κατώτατου μισθού για το ίδιο χρονικό διάστημα (μέγιστο 12 μήνες).
Με το νέο πρόγραμμα οι χαμηλόμισθοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το τρέχον σταθερό ποσό των 400 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα λαμβάνουν αρχικά υψηλότερο ποσό, ως ποσοστό των τελευταίων καθαρών μισθών τους, με ανώτατο όριο ένα σταθερό ποσό, ενδεικτικά 800 ευρώ.
Το ποσό αυτό σταδιακά θα μειώνεται, χωρίς να πέσει κάτω από τα 400 ευρώ.