Τριετίες: Τι αλλάζει μετά την απόφαση του ΣτΕ – Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ποιοι δικαιούνται επιδόματα έως 198 ευρώ

Τους εργαζόμενους, που είχαν προσληφθεί για πρώτη φορά το αργότερο το 2009 και οι οποίοι έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσίας, αφορά η απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τριετίες, που δημοσιεύθηκε.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ακόμη κι αν έχουν αλλάξει εργοδότη «κουβαλάνε» τη θεμελιωμένη προϋπηρεσία που είχαν έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι λαμβάνουν επιδόματα έως και 198,9 ευρώ το μήνα, με βάση υπολογισμού το νέο κατώτατο των 663 ευρώ.

«Βόμβα» από το ΣτΕ: «Ξεπαγώνει» τις τριετίες στους μισθούς!

Σημειώνεται πως η απόφαση δεν αφορά του εργαζόμενους που συμπλήρωσαν τριετία μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, για τους οποίους τα σχετικά επιδόματα έχουν «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που ζητούσε να ακυρωθεί η εγκύκλιος Αχτσιόγλου του 2019.

Μητσοτάκης: Έρχεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος περιέγραφε την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν και επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες) στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ τότε, εφόσον είχε θεμελιωθεί δικαίωμα σε αυτά τα επιδόματα έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Η θέση του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας είχε πάρει θέση υπέρ της διατήρησης των τριετιών, σε όσους τις είχαν κατοχυρώσει ήδη μέχρι να «παγώσουν».Σε δελτίο Τύπου τον Ιούλιο του 2021, μετά την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1/1/2022 είχε ανακοινώσει  πως «από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών), ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα».

Κατώτατος μισθός: Τι θα γίνει με επιδόματα - τριετίες από το 2022  

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, πριν την απόφαση του ΣτΕ, είχε αναφέρει: «Η θέση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι γνωστή και διατυπωμένη ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει παρέμβαση στην υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ υπέρ της διατήρησης των τριετιών. Η επανάληψη της διατήρησης των τριετιών είναι περιττή. Οι τριετίες σχετίζονται με το νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό».

Μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκαθάρισε το εξής: «Είναι πραγματικά ακατανόητα όσα υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν «χαστούκια» στην κυβέρνηση, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες των εργαζομένων. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων!».

Πώς υπολογίζεται το επίδομα τριετίας

Το επίδομα προϋπηρεσίας, ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ' ανώτατο όριο.

•    Με τα τωρινά δεδομένα, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που έχει διαμορφωθεί στα 663 ευρώ από 1/1/2022, εάν είχε συμπληρώσει το 2012 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, ο μισθός ανέρχεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30.

Πόσο θα είναι το νέο επίδομα ανεργίας – Ποια άλλα επιδόματα αυξάνονται

•    Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

•    Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60.

•    Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top