ΟΑΕΔ: Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Σε ριζικές αλλαγές στις πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης, αλλά και στον ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) προχωρά η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» (ΔΥΠΑ).

ΟΑΕΔ: Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία με επιδότηση έως 36.000 ευρώ

Οι μεγάλες αλλαγές στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι τα εισοδηματικά όρια, που θα μπουν, αλλά και η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα… εργασίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά του επιδόματος θέρμανσης για την λήψη επιδομάτων και ειδικών παροχών από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα κατάχρησης και απάτης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αφορούν το επίδομα ανεργίας, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους και το βοήθημα αυτοτελώς απασχολούμενων.

Νέο μοντέλο για επίδομα ανεργίας: Θα πλησιάζει τον μισθό πριν την απόλυση

Έτσι, ένας έγγαμος, που θέλει να έχει τις παροχές του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να έχει εισόδημά μέχρι 20.000 ευρώ. 

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε την καταβολή επιδόματος 300 ευρώ σε όσους μακροχρόνια ανέργους βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ για πάνω από 5 χρόνια, εφόσον προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού για την κατάρτιση Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης για την άμεση ενεργοποίηση τους και την ένταξη τους εν νέου στην αγορά εργασίας. 

Μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, όσοι άνεργοι βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια της επιδότησης, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% της επιδότησης μαζί το μηνιαίο μισθό τους, ως μπόνους απασχόλησης.

Πόσο θα είναι το νέο επίδομα ανεργίας – Ποια άλλα επιδόματα αυξάνονται

Δηλαδή, θα λαμβάνουν τον μισθό τους συν το 50% του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή 203,5 ευρώ για όσο διάστημα υπολείπεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να «κυνηγήσουν» την επανένταξη στην αγορά εργασίας, αντί να περιμένουν απλά να εξαντληθεί η περίοδος καταβολής του επιδόματος.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ο νόμος του 1985, που προβλέπει ότι το επίδομα ανεργίας θα διακόπτεται και ο άνεργος θα διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για δύο χρόνια, εάν αρνηθεί τρεις συνεχόμενες φορές την τοποθέτησή του σε θέση εργασίας κατάλληλη γι’ αυτόν ή σε πρόγραμμα κατάρτισης.   

Τέλος οι «άνεργοι - ρετιρέ»

Κάνοντας λόγο για «άνεργους - ρετιρέ», ο υπουργός έκανε λόγο για βαθύ πρόβλημα με μακροχρόνια άνεργους, για χρόνια και άνεργους που εξαπατούν το κράτος, δηλώνοντας άνεργοι για πάνω από 10ετία, ενώ έχουν υψηλά εισοδήματα και διαμένουν στα Βόρεια Προάστια.

Όπως είπε ο υπουργός πάνω από 10 χρόνια εγγεγραμμένοι είναι 51.143 πολίτες με ετήσιο εισόδημά άνω των 20.000 ευρώ.

ΟΑΕΔ: Στο στόχαστρο οι… «πλούσιοι» άνεργοι – Τι ελέγχους θα κάνει

Επίσης, παραμένουν μέχρι 20 χρόνια στις λίστες του ΟΑΕΔ ενώ δηλώνουν υψηλά εισοδήματα: 

- 40.000 άνεργοι που δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ ετησίως 

- 13.000 άνεργοι που δηλώνουν ετησίως πάνω από 30.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε παραδείγματα πολιτών που εξαπατούν το κράτος:

- Άνδρας 61 ετών έγγαμος με 230 μήνες ανεργίας με εισόδημά το 2020 70.000 ευρώ.

- Γυναίκα 56 ετών  με  140 μήνες διαμένει στον Λυκαβηττό με εισόδημά το 2020 160.000 ευρώ.

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 25.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας 

- Άνδρας 55 ετών με 10 χρόνια ανεργίας κάτοικος Δήμου Διονύσου με 250.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα 

- Ζευγάρι άνδρας 55 ετών και γυναίκα 51 με 10 χρόνια ανεργίας με 130.000 οικογενειακό εισόδημά 

- 48 ετών με 11 χρόνια ανεργίας κάτοικος βορείων προαστίων 300.000 ευρώ.

Οι εν λόγω άνεργοι έκαναν χρήση των παροχών του  ΟΑΕΔ όπως είναι η μοριοδότηση για προσλήψεις, κοινωνικός τουρισμός, κοινωνικές παροχές ΟΑΕΔ, δωρεάν μετακινήσεις κ.λ.π.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top