Νέο μοντέλο για επίδομα ανεργίας: Θα πλησιάζει τον μισθό πριν την απόλυση

Ριζικές αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση στο σύστημα των επιδομάτων

Κέρματα

Ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο των επιδομάτων ανεργίας ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις αλλαγές θα είναι η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό και την κατάρτιση, δηλαδή να χορηγείται υπό τον όρο να συμμετέχει ο άνεργος σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού).

Αλλάζει ριζικά το επίδομα ανεργίας – Πότε θα είναι μεγαλύτερο

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Αυξάνεται από 1/1/2022

Αυτό σημαίνει πως θα πάψει να πάψει να ισχύει το υφιστάμενο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ο δικαιούχος επιδόματος ανεργίας λαμβάνει ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα, ανεξάρτητο από τον μισθό που λάμβανε μέχρι εκείνη τη στιγμή και χωρίς καμία υποχρέωση κατάρτισης - επανακατάρτισης. 

Το βασικό σενάριο, το οποίο δουλεύει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει πως το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο από τα 400 ευρώ, που είναι σήμερα, κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας.

Εφάπαξ επίδομα έως 1.016 ευρώ: Ποιοι μπορούν να το πάρουν

Συγκεκριμένα, θα προσεγγίζει τον μισθό τον οποίο έπαιρνε ο δικαιούχος πριν απολυθεί και θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα πλησιάζει προς το τέλος ο χρόνος επιδότησης της ανεργίας.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό το οποίο θα δικαιούται ο δικαιούχος θα παραμείνει το ίδιο σε ετήσια βάση.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κατά τον πρώτο μήνα της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ να εισπράξει επίδομα 800 ευρώ, τον δεύτερο μήνα 700 ευρώ κοκ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top