Κορωνοϊός: Δε μειώνονται ακόμα τα self tests στα σχολεία

Ο υπουργός Υγείας εξηγεί γιατί αυξάνονται τα κρούσματα

Τη μείωση των self test για τους μαθητές προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο Θάνος Πλεύρης.

«Αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει. Εμείς είμαστε από τις χώρες που έχουμε μείνει πολύ ψηλά στο testing και απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο. Αλλά είμαστε σε υψηλό νούμερο», είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει τη μείωση των self tests στους μαθητές από την επόμενη εβδομάδα, καθώς έχουν ήδη δωθεί τα 5 self test που προορίζονται για αυτόν τον μήνα. 

Κορωνοϊός: «Υβριδικά» κρούσματα Deltacron εντοπίστηκαν στη Γαλλία

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον 2 του κορωνοϊού, οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συνεδριάζουν επ’ αυτού ώστε «να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στo ένα self test την εβδομάδα».

«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι, όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο υπουργός σημειώνοντας πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με την επιτροπή, πάντως, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, το θέμα θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ήδη έχουν μοιραστεί τα 5 self test των επόμενων δύο εβδομάδων.

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού οφείλεται σε δύο παράγοντες:

-    Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της Όμικρον που είναι πιο μεταδοτική

-    Δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με τη διασκέδαση έχουν αρθεί».

Σχετικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους είπε πως «η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής».

Πλεύρης: Αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ οι θάνατοι από covid εκτός ΜΕΘ

«Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, εχθές τα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν ήταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επειδή με βάση ιατρικά κριτήρια δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ» επισήμανε. «Δεν πεθαίνουν όλοι σε κλίνη Εντατικής Θεραπείας. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά γιατί δεν πληρούν όλοι οι ασθενείς τις προϋποθέσεις, είτε να διασωληνωθούν, είτε να μπουν σε ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top