Σκρέκας για ακρίβεια: Δε γίνεται να υπάρξει «πάγωμα» τιμολογίων

«Συζητάμε με τη ΔΕΗ να μπουν ξανά στη ρύθμιση όσοι την έχασαν»

Για «τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις» έκανε λόγο ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για τις αυξήσεις στην ενέργεια και την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Έχουμε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και μία από τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου την τελευταία 20ετία. Επιδοτούμε το λογαριασμό του ρεύματος για να απαλύνουμε την αύξηση στο μέτρο του δυνατού. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Είναι στα καύσιμα, είναι στην ενέργεια, είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι στα προϊόντα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Όλο αυτό δεν μπορεί ένα κράτος να το απορροφήσει», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Mega.

Γεωργιάδης για ακρίβεια: Στοχευμένα μέτρα για όσους έχουν πραγματική ανάγκη

Όπως εξήγησε, το «πάγωμα» των τιμολογίων, το οποίο προτείνει και η αντιπολίτευση, δεν είναι εφικτό.

«Αν “παγώσει” η ΔΕΗ τα τιμολόγια, πώς θα αγοράσει ο καταναλωτής το πολύ ακριβότερο φυσικό αέριο, ή την εισαγόμενη ενέργεια; Το να λέει κανείς ότι θα “παγώσει” τις τιμές είναι απλά ανεδαφικό. Αλλά επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, προχωρούμε σε επιδοτήσεις του ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 80%, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς που μπορεί να φτάσουν και τους 36 μήνες, και εμείς ελέγχουμε την αγορά ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω», σημείωσε.

Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια πριν το Πάσχα – Σε ποιους θα δοθεί

Ο κ. Σκρέκας άφησε «παράθυρο» για να μπουν ξανά στη ρύθμιση οφειλών της ΔΕΗ, όσοι την έχασαν: «Συζητάμε ήδη με τη ΔΕΗ κάποιος που βρισκόταν σε ρύθμιση να μπορεί να επαναρυθμίσει όταν δεν τηρεί την προηγούμενη ρύθμισή του. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, και όχι μόνο οι μεγάλες εταιρίες, έχει πέσει και ο τζίρος στην αγορά. Συζητάμε με τη ΔΕΗ αυτές οι εταιρίες να μπορούν να ξαναμπούν σε ρύθμιση, η ΔΕΗ αναμένεται να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Οι δόσεις είναι μέχρι 36, στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Και επιδοτούμε και 65 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε άδεια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2022».

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, είπε πως στόχος είναι να ξεκινήσει τον Μάιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top