Χρήστος Στυλιανίδης: «Δεν ήρθα εδώ ως Μεσσίας - Λειτουργώ σε ναρκοπέδιο»

Όσα είπε ο υπ. Πολιτικής Προστασίας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, πήρε νωρίτερα σήμερα τον λόγο στη σύζητηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς δε ζητήσατε συγγνώμη για το Μάτι»

Ο κ. Στυλιανίδης θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην αρχή της εβδομάδας από την κακοκαιρία «Ελπίδα». 

«Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση έχω την υποχρέωση να σας ενημερώσω για όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. 

«Απασφάλισε» ο Πατούλης μιλώντας στο Star: Βολές κατά πάντων

Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα, είπε. Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί.

Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου. 

Το έργο που ανέλαβε είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανα πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο», είπε. 

Οικονόμου για Στυλιανίδη: Ο πρωθυπουργός στηρίζει όλους τους υπουργούς

Και συνέχισε: «Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. 

Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. 

Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. 

Όλα αυτά λείπουν κύριοι βουλευτές και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Την Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισσό οι ειρωνείες ήταν πολλές. 

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει συγγνώμη χωρίς να υποδειχθεί που έγινε λάθος»

Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στην χώρα. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ότι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση». 

Μητσοτάκης: Στήριξη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όχι στον Υπουργό!

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής περιέγραψε τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας. «Τα παιδιά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού επιβεβαίωσαν αυτό που ξέρω εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις γιατί έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ήρωες γιατί απεγκλώβισαν 3.500 πολίτες. δεν είχαμε νεκρούς γιατί ήταν σωστή η επιχείρηση εκείνη την στιγμή. Εκείνοι ήταν οι ήρωες της βραδιάς».

Είπε ακόμα ότι υπήρχε σχέδιο αλλά δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχε έλλειψη συντονισμού. Η ασάφεια και η έλλειψη συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχω διάθεση να συγκρουστώ με ιδιωτική εταιρεία αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η Αττική Οδό.

Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και διέθετε παραπάνω οχήματα. Αντίθετα η Νέα Οδός ανταπεξήλθε».  
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Κάποιος ψάχνει τον Στυλιανίδη. Που ήταν ο Στυλιανίδης έλεγαν εκείνο το βράδυ. Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media. Προτιμώ να κάνω την δουλειά μου. Αποδέχθηκα να κάνω αυτό το δύσκολο έργο και το αποδέχθηκα γνωρίζοντας τις παθογένειες του συστήματος και δικές μου αδυναμίες μην γνωρίζοντας τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. Δεν έψαχνα δουλειά αλλά έκρινα ότι αυτό μου όριζε το εθνικό καθήκον. Μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Όταν με κάλεσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούσα να πω όχι. Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε ούτε ήρθα στην Ελλάδα ως Μεσσίας. Ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλότιμος. Έχω ζήσει στην Ελλάδα και ήρα εδώ με την τεχνογνωσία που είχα ως ευρωπαίος επίτροπος. Αντιλαμβανομαι την παρουσία μου ως προσφορά. Τώρα, αύριο και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Η πρόκληση μπροστά μας είναι το Αιγίς. Μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να στήσουμε μια αξιόπιστη πολιτική προστασία. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα άνοιξα τον εθνικό διάλογο. Πολιτική προστασία σημαίνει κατεπείγον».

Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Απάντησα με απόλυτη ειλικρίνεια. Η ευρωπαϊκή μου εμπειρία μου επέβαλλαν ότι σε τέτοιες συναντήσεις δεν κρατιώνται πρακτικά. Αν σε τέτοιες συναντήσεις κρατιούνται πρακτικά λέει ο Γιούνκερ δημιουργείς συνθήκες ευθυνοφοβίας. Αν βρείτε χώρα στον κόσμο όπου κρατιούνται πρακτικά δέχομαι να το συζητήσουμε. Δεν είναι τυπικές διαδικασίες δεν είναι όργανο.

Για τα ραντάρ είπα γιατί οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι θα ήθελαν να ξέρουν τι όγκο χιονιού θα έχει. Δεν φταίνε οι μετεωρολόγοι. Είναι εξαιρετικοί. Θα κλείναμε από το βράδυ την αργία. Το έκανα και πριν δεν θα το έκανα τώρα; Παρακολουθούσαμε το φαινόμενο και είπαμε ότι ανάλογα με την εξέλιξη θα αποφασίζαμε. Πετύχαμε στη Νέα Οδό αλλά όχι στην Αττική Οδό. Ήμουν παρών όταν ο κ. Οικονόμου πήρε 200 λίτρα πετρέλαιο για να τα βάλει στα εκχιονιστικά. Είμαι έντιμος άνθρωπος και δεν θα πω ψέματα σε μια τέτοια κρίση. Αυτά είναι τα γεγονότα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top