Το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας παρουσίασε ο Μητσοτάκης

Νέος οδικός άξονας Χαλκίδας – Στροφιλιάς και άλλα έργα στην περιοχή    

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη στην Ιστιαία, που διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες και στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσεις Βόρεια Εύβοια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια     

Μητσοτάκης από βόρεια Εύβοια: Να ξαναγεννηθεί ο τόπος

«Σας το λέω έτσι κατηγορηματικά, κ. Πρωθυπουργέ, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ταχύτητα και τέτοια ποιότητα στην αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής στη χώρα μας», τόνισε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο συντονιστής και επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, αναφερόμενος στις άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης. Στάθηκε «στην απίστευτη δουλειά που έχει γίνει και στο κομμάτι το επιδοματικό αλλά και στο κομμάτι των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων», ενώ ανέλυσε το ευρύτερο σχέδιο που εκπονείται για την περιοχή.

Νέος οδικός «κορμός» στην Εύβοια, από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το κυβερνητικό σχέδιο, σημαντικό και εμβληματικό έργο του οποίου είναι ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά. «Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια. Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πράσινο φως για την έκτακτη στήριξη επιχειρήσεων σε δήμους της βόρειας Εύβοιας

«Είναι ένα έργο που θα φέρει πολύ πιο κοντά τη βόρεια Εύβοια και τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα το χαρακτηρίσει έργο εθνικής σημασίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης. Ο διακεκριμένος μελετητής Κωνσταντίνος Ζέκκος παρουσίασε τη δομή και τη διάρθρωση του καινούργιου οδικού δικτύου σε συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας για τους οδηγούς, παρομοιάζοντας τα χαρακτηριστικά του δρόμου που θα δημιουργηθεί με αυτά της Περιφερειακής Υμηττού.

Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Στη βάση της πρότασης αυτής προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά.
                   
 

«Μπορούμε να ξαναχτίσουμε τον τόπο σε καλύτερα θεμέλια»

 

«Ήρθαμε με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είναι απέναντί μας υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει η δυνατότητα εσείς, οι τοπικοί φορείς, οι άνθρωποι που ζείτε στη βόρεια Εύβοια, να ξαναχτίσετε τον τόπο σας σε καλύτερα θεμέλια» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Ο Αύγουστος που μας πέρασε ήταν τραυματικός για όλους, πρώτα και πάνω από όλα για εσάς, διότι βρεθήκατε αντιμέτωποι με μία τεράστια φυσική και οικολογική καταστροφή. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για εμάς. Και νομίζω ότι όσο συνομιλούσαμε γνωρίζετε τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πυρκαγιά. Δεν τα καταφέραμε. Είμαι πολύ ειλικρινής, το έχω πει στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και εδώ, δυστυχώς η συγκεκριμένη φωτιά μας ξεπέρασε», προσέθεσε.

Εύβοια: Νέα ενίσχυση για τις πληγείσες επιχειρήσεις – Οι δικαιούχοι

Οπως ανέλυσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «το σχέδιο για το οποίο μιλάμε σήμερα έχει ολιστικό χαρακτήρα και από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε με τον Σταύρο αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η άμεση ανακούφιση. Είναι αυτά για τα οποία σας μίλησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Το πώς δούλεψε η κρατική αρωγή, το πώς στηρίχθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές, το πώς στηρίχτηκαν και πώς στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη άμεση παρέμβαση αφορά τη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος. Δύο άνθρωποι νομίζω αξίζουν σήμερα πραγματικά να τους αποδώσουμε τα εύσημα πέρα και πάνω από τη συνολική δουλειά η οποία γίνεται από όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο. Είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γιώργος Αμυράς. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».

Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις

Ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε επίσης ότι «η καταστροφή του καλοκαιριού μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης της προστασίας των δασών».

«Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Δεύτερη σημαντική τομή: ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης. Έχουμε βρει έναν τρόπο να παντρέψουμε την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του -η οποία είναι απολύτως θεμιτή- με πολύ συγκεκριμένα έργα. Δοκιμάζεται στην πράξη και μας έχει λύσει τα χέρια ως προς την ταχύτητα υλοποίησης τέτοιων έργων. Γι’ αυτό και μπορούμε και κινούμαστε με ρυθμούς οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Τρίτη πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία γίνεται από κοινού με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί. Ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Η νέα πλατφόρμα διαβούλευσης «Ευβοια Μετά»

Ο κ. Μπένος ανακοίνωσε ότι από σήμερα λειτουργεί η πλατφόρμα της διαβούλευσης για το πρόγραμμα αναγέννησης της βόρειας Εύβοιας με τίτλο «Ευβοια Μετά».  

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης για το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς στην Εύβοια. 

Η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας (μεταξύ άλλων με μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο) καθώς και του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου.  
Δύο νέα ΚΕΠ στη βόρεια Εύβοια

Για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, δρομολογείται η κατασκευή δύο Ολιστικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού κι ένα στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.


Προβολή του τουρισμού και ΙΕΚ Τουρισμού στην Αιδηψό

 

Οι ενέργειες αυτές θα συμπληρωθούν από την ίδρυση Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα μεριμνά για την προβολή τουριστικών προϊόντων και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου αναφερθηκαν σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Αναφέρθηκαν επίσης στις διατάξεις που θα ψηφιστούν στο νομοσχέδιο για την προτεραιοποίηση πληρωμών στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», αλλα και στη δυνατότητα ίδρυσης ΙΕΚ Τουρισμου στην Αιδηψό, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top