Δένδιας από το Λονδίνο: Περιφερειακός ταραξίας η Τουρκία   

Τι είπε για τα «νεοοθωμανικά φαντάσματα» στην περιοχή  

Tο ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για τις ασκήσεις των πλοίων του Στόλου μας στο Αιγαίο και τα όσα ανέφερε ο Νίκος Δένδιας για τα νεο- οθωμανικά φαντάσματα της Τουρκίας.   

Μιλώντας σε εκδήλωση του έγκυρου Think Tank RUSI της Μεγάλης Βρετανίας με θέμα «Ενισχύοντας την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», στο Λονδίνο, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «περιφερειακό ταραξία» που προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα», απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.  

Συμφωνία συνεργασίας και με τη Μ. Βρετανία υπέγραψε ο Δένδιας στο Λονδίνο

Συγκεκριμένα ο κ.  Δένδιας ανέφερε:

 

Δένδιας για Γεννηματά: «Θα τη θυμόμαστε για τον πολιτικό της πολιτισμό»

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν θα επανέλθουν στις ευάλωτες αυτές περιοχές. Πείτε τα βαλκανικά φαντάσματα, πείτε τα νέο-οθωμανικά φαντάσματα, πείτε τα ισλαμιστικά φαντάσματα, παραμένουν φαντάσματα και μας στοιχειώνουν ακόμη. Και αυτό είναι ένα μέρος του κόσμου που πάρα πολύ εύκολα μπορεί να παγιδευτεί από την ίδια του την ιστορία.

Δυστυχώς επίσης, υπάρχουν περιφερειακοί ταραξίες που αποπειρώνται να αναβιώσουν τα φαντάσματα στα οποία αναφερόμαστε. Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα στην περίπτωση που ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όλοι γνωρίζετε ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Τουρκία έχει εκδώσει ένα casus belli εναντίον της Ελλάδας, αρνούμενη το εγγενές δικαίωμα των νησιών να διαθέτουν χωρικά ύδατα πέραν των έξι μιλίων, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα». 
 

Αθήνα σε Άγκυρα: «Aπαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε: 
 
«Εμείς, η Ελλάδα, έχουμε επιλέξει μία εντελώς διαφορετική πορεία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις, οικοδομούμε σχέσεις κατανόησης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συναποφασίσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο».

Ο κ. Δένδιας εκτός από την συνάντηση του με τη Βρετανίδα ομόλογο του συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και 'Αμυνας Τομ Τάγκεντχατ και Τομπάιας Έλγουντ, αντίστοιχα.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων. Για τον ίδιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας την συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top