«Πληρωμένη» απάντηση Δένδια σε Τουρκία για τη συμφωνία με Γαλλία

«Εάν ενοχλείται, σημαίνει ότι θεωρεί τον εαυτό της ως δυνάμει επιτιθέμενο»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, που αντέδρασε οργισμένα στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, έδωσε ο Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι πρόσφατες τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες.

«Εάν η Τουρκία ενοχλείται, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δυνάμει επιτιθέμενο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ξαναρχίζουν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας στις 6 Οκτωβρίου

Όπως τόνισε, ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για την διεξαγωγή του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα.

«Παρά τις συνεχείς προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητική πρόθεση», ξεκαθάρισε.

Όπως εξήγησε, στις άτυπες αυτές επαφές, θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Εισήγηση Τσίπρα για μη ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Γαλλία, υπογράμμισε πως πρόκειται για αμιγώς αμυντική συμφωνία, που δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, και πρόσθεσε με αιχμές προς την Τουρκία: «Η εν λόγω συμφωνία προωθεί την Ευρωπαϊκή Άμυνα και συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνώρισε και η αμερικανική πλευρά. Η Ελλάδα ενεργεί με γνώμονα τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Σε αντίθεση με άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν την συνοχή της Συμμαχίας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δένδιας είπε πως με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ συζήτησαν δύο βασικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταρχάς, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ιδιαίτερα υπό το φως των ανησυχητικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

«Υπογράμμισα στο πλαίσιο αυτό, ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες. Κάλεσα εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας», είπε ο κ. Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων», κατέληξε, ευχαριστώντας την Ουγγαρία για τη συμμετοχή της στην δύναμη της Frontex που έχει αναπτυχθεί στα Ελληνικά σύνορα, τα οποία βεβαίως είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Το δεύτερο ήταν η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή τους προοπτική, αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Δεν θα επιτραπεί η παρείσφρηση αποσταθεροποιητικών στοιχείων και ακραίων ιδεολογιών που προωθούν τρίτες χώρες με αλλότριους σκοπούς», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top