Τσίπρας: «Δε θα ζητήσω παραιτήσεις. Την ευθύνη έχει ο Πρωθυπουργός​​​​​​»

Πρόταση 7 σημείων από τον ΣΥΡΙΖΑ για ανασυγκρότηση από τις φωτιές

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτιές: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ενότητα, σημειώνοντας πως δε θα ζητήσει παραιτήσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη. Χαρακτήρισε «τραγικό» το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μίλησε για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια "μεγάλη καταστροφή"».

«Η δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο του κυρίου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση. Δε θα ζητήσω παραιτήσεις. Ακέραια την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Να θέσει υπό κρίση τον ίδιο του τον εαυτό. Να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη να συνεννοηθεί» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- φωτογραφία Eurokinissi

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή είπε ότι «είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επικαλεστεί ως δικαιολογία».

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση «αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί».

Μίλησε για «επιτελικό κράτος, το οποίο στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό» και σημείωσε ότι «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή». Τέλος, παρουσίασε τα επτά σημεία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»

«Η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα σχέδιο και αποφασιστικότητα. Χρειάζεται συναίνεση σοβαρότητας. Όχι άγονη αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Συνεννόηση για να επουλώσουμε τις πληγές. Συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, να ακούσουμε όσους δοκιμάζονται, τους εθελοντές , όσοι έμειναν στα σπίτια τους για να τα σώσουν. Το μαχαίρι στο κόκκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- φωτογραφία Eurokinissi

Πρόταση 7 σημείων από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα από τις καταστροφές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο αποτελείται από επτά σημεία.

  1. Να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν
  2. Να εκπονηθεί σε συνεργασία με τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς ένα σχέδιο για την κλιματική αλλαγή
  3. Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ με έμφαση στην πρόληψη των δασικών οικοσυστημάτων
  4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε το 2019 για Εθνική Αρχή Πολιτική Προστασίας και Ανθεκτικότητας με πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων να παραμείνουν στις θέσεις του ανεξαρτήτως κυβέρνησης
  5. Να εκπονηθούν σχέδια ανασυγκρότησης για τις περιοχές που έχουν πληγεί και για τη συγκρατήση των νέων σε αυτές τις περιοχές
  6. Να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
  7. Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των περιοχών που καταστράφηκαν

«Καλώ τον κύριο Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τη σοβαρότητα που επιβάλουν οι στιγμές. Να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις για συνεννόηση. Το επιτελικό κράτος ήταν απογοητευτικό και επικίνδυνο. Να σταματήσει την άγονη προπαγάνδα. Ο δικαιολογημένος θυμός απαιτεί σεβασμό και σοβαρότητα. Απαιτεί έργα και όχι λόγια κοινωνική ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Είναι εδώ για να σταθεί διπλά σε όσους δοκιμάζονται. Είναι εδώ για να αναλάβει. Γίναμε σοφότεροι από όσα διαχειριστήκαμε και από τα λάθη μας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top