Νέο Εξοικονομώ: Επιδότηση 65% για χαμηλά εισοδήματα - Όλες οι αλλαγές

Οι εργασίες που επιδοτούνται και τα κριτήρια

Ηλεκτρονική ταυτότητα απέκτησαν υποχρεωτικά τα ακίνητα από την 1η Φεβρουαρίου

Ο νέος κύκλος του Εξοικονομώ - Αυτονομώ ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας.

Με εννέα αλλαγές, μία τροπολογία και με επιδοτήσεις της τάξης του 65% φιλοδοξεί να πετύχει η κυβέρνηση την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 60.000 κατοικιών.

Προτεραιότητα δίνεται στα νοικοκυριά με εισοδήματα που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας, με 12.000 ευρώ οικογενειακό και 5.000 ατομικό εισόδημα. Ωφελημένα με, επίσης, υψηλές επιδοτήσεις είναι και τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα της 10.000 και οικογενειακό εισόδημα τα 20.000 ευρώ.

Έρχεται Εξοικονομώ και για επιχειρήσεις – Τι θα καλύπτει

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει προς τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

Για την έκδοση του πλήρους οδηγού του Εξοικονομώ - Αυτονομώ και το άνοιγμα των αιτήσεων απαιτείται η κατάθεση της τροπολογία, όπου θα προβλέπεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Νέο Εξοικονομώ: Επιδοτείται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Το ΤΕΕ θα αναλάβει να διαχειρίζεται την πλατφόρμα και θα κάνει τις αξιολογήσεις των προτάσεων.

Οι εννέα αλλαγές στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Ο συγκεκριμένος κύκλος θα έχει εννέα αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο και περισσότερο θα εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και λιγότερο στις σύγχρονες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια να περισταλεί το κοινό μυστικό υπερτιμολογήσεων που γίνονται για τις δαπάνες και να κάνει έτσι αφενός πιο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις και αφετέρου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

1.    Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 500 εκατ. σε σχέση με τα 900 εκατ. του προηγούμενου κύκλου

2.    Το μέγιστο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τις 50.000 ευρώ.

3.    Το ανώτερο ποσοστό επιδότησης χαμηλώνει στο 65% από το 90% που έφτανε πέρυσι με τα διάφορα «premia»

4.    Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης με την προσθήκη της κατηγορίας των νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

5.    Ο προϋπολογισμός δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός).

6.    Ένα από τα κριτήρια που εισάγονται και θα προσφέρουν και περισσότερα μόρια ως προς την επιλογή των δικαιούχων θα είναι το ύψος της επένδυσης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ενέργειας. Δηλαδή προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με τη χαμηλότερη δαπάνη. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο προσπαθεί να βάλει φρένο στις υπερτιμολογήσεις.

7.    Καταργείται το κριτήριο της υπαγωγής στη δράση που είναι η ταχύτητα στην υποβολή της αίτησης και πια θα υπάρχει ένας συνδυασμός όρων και προϋποθέσεων για να κερδίσει ένα νοικοκυριό την επιδότηση: εισοδηματικό κριτήριο, βαθμοημέρες και παλαιότητα του κτιρίου.

8.    Καθιερώνεται το κριτήριο των βαθμοημερών. Πρόκειται για σύστημα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για την διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.

9.    Δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά και συστήματα και φορτιστές ΙΧ οχημάτων.

Ποιες εργασίες θα επιδοτούνται

-    Το κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός

-    Η θερμομόνωση

-    Τα συστήματα θέρμανσης - ψύξης

-    Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης

-    Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home) τα οποία συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top