ΥΠΕΞ: Καταδίκη με τον πιο έντονο τρόπο για την πρόκληση Ερντογάν στην Κύπρο

Την πλήρη στήριξη στην Κύπρο εξέφρασε ο Δένδιας στον Χριστοδουλίδη  

Νίκος Δένδιας ΥΠΕΞ

Την εντονότατη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι σημερινές εξαγγελίες Ερντογάν για την Αμμόχωστο και την αλλαγή του καθεστώτος της κλειστής πόλης για το 3,5% περίπου των εδαφών της, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή.    

 

 

Ερντογάν: Ανακοίνωσε το άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

Μάλιστα, σε μία σκληρή ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει με… νόημα  ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει μόνο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.            

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις Ερντογάν

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα: 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».

Την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο εξέφρασε ο Δένδιας στον Χριστοδουλίδη 

Όπως ανέφερε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του,  εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Νίκο  Χριστοδουλίδη. 

 

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει αύριο Τετάρτη 21/7/2021 στο Ισραήλ αρχικά και εν συνεχεία στην Κύπρο. 

 

Και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε ο Δένδιας 

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Δένδιας ενημέρωσε επίσης την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Βικτόρια Νούλαντ,  για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Επίσης, όπως γνωστοποιείται από ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter, συνομίλησαν σχετικά με τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και Κίνα.

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top