Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Απορρίπτεται σταθερά η λύση των δύο κρατών  στην Κύπρο

Ζοζέπ Μπορέλ ΕΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στα Βαρώσια, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Συνάντηση Δένδια, Χριστοδουλίδη, Μπορέλ για την επίσκεψη Ερντογάν σε Βαρώσι

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο μετά το ΣΕΥ δήλωσε: «ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της Προέδρου της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές, να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ δε θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο»

Όπως τόνισε «το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες».

Αθήνα και Λευκωσία ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τη φιέστα Ερντογάν

«Προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», είπε.

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη».

«Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού».

«Οι Υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε λόγο για την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top