Αντιπυρική προστασία: 8 νέα Canadair, ελικόπτερα και 3.000 προσλήψεις

Τι ανακοίνωσαν Χρυσοχοΐδης-  Χαρδαλιάς για τον καθαρισμό εκτάσεων

 Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες τραγωδίες, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον φετινό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο, τις λεπτομέρειες της οποίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο Κτίριο «Φάρος» στο Μαρούσι.

Χαρδαλιάς Χρυσοχοϊδης ανακοινώσεις για αντιπυρική προστασία

Ανακοινώσεις για την αντιπυρική προστασία από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υφυπουργό Πολιτικής  Προστασίας  

Μέτρα για προστασία από φωτιές-Τι αποφάσεις πάρθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά το σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού με την ολοκλήρωση του προγράμματος μίσθωσης περισσότερων για φέτος εναέριων μέσων, παράλληλα όμως ανακοίνωσε επίσημα την προώθηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα προγράμματος εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση, ύψους 1,76 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό που φέρει την ονομασία «ΑΙΓΙΣ», θα συζητηθεί αύριο στην διϋπουργική σύσκεψη που συνεδριάζει για πρώτη φορά, προκειμένου να κάνει τη σχετική εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ και να προχωρήσει άμεσα.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», μεταξύ άλλων προβλέπει την αντικατάσταση όλων των «γερασμένων» αεροσκαφών καναντέρ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, που προβλέπει και την πρόσληψη 3.000 νέων μόνιμων πυροσβεστών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του υψηλού μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού και να ενισχυθεί το Σώμα σε σταθερή βάση, όλο το χρόνο, για την επίτευξη του στόχου του.

«Δεν παίζουμε με τη φωτιά» - Νέα καμπάνια από την Πολιτική Προστασία

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που είχαν μετά την συνέντευξη Τύπου ο κ. Χρυσοχοΐδης με τον κ. Χαρδαλιά, συζήτησαν την πρόταση που θα προωθηθεί αύριο στο ΚΥΣΕΑ, για την απόκτηση οκτώ νέων σύγχρονα αεροσκαφών καναντέρ CL- 515, το οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά cl-215, ενώ θα αναβαθμιστούν τα CL-415 σε CL-515.

Παράλληλα, σύμφωνα με το εξοπλιστικό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται η αγορά συνολικά 36 νέων αμφίβιων αεροσκαφών Air-Tractor, όπως τα έξι που μίσθωσε για φέτος η χώρα για την ενίσχυση του στόλου, τα οποία αν εγκριθεί το πρόγραμμα θα αγοραστούν μέχρι το 2030. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υπολογίζεται ότι σε εννέα χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των αγορών που προβλέπονται από το πρόγραμμα, καθώς η χώρα θα απαλλαγεί από το κόστος της ενοικίασης των αεροσκαφών και ελικοπτέρων κάθε χρόνο.

Ο κ. Χρυσοχοίδης για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Προερχόμαστε από πολλές μεγάλες καταστροφές, πρόσφατα, οι οποίες κόστισαν δεκάδες ζωές. Το ερώτημα είναι μια χώρα σαν την Ελλάδα πόσες κρίσεις μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα. Και σε αυτό απάντησε φέτος η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που θα έχουμε παραπάνω από μια κρίση, να μπορούμε να απαντήσουμε. Ταυτόχρονα έχουμε ένα πολύ μεγάλο κόστος αυτές τις μέρες, με τους καθαρισμούς, έχουν διατεθεί εκατομμύρια από το υπουργείο Εσωτερικών. Πριν λίγες μέρες πετάξαμε με τον κ. Χαρδαλιά πάνω από την Αττική και αυτό που είδαμε μας προκάλεσε τρόμο. Αν δεν απομακρυνθούν άμεσα όλα αυτές κινδυνεύουμε με νέες τραγωδίες». 

Φωτιά σε Κορινθία – Δ. Αττική: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Σε ό,τι αφορά στην φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «στην καρδιά του σχεδιασμού βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός της πυρκαγιάς και η άμεση ανταπόκριση».

Για το λόγο αυτό ενισχύθηκε φέτος ο στόλος σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας ενώ για πρώτη φορά φέτος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Etickson) το οποίο θα ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα νέα ελαφρού τύπου αεροσκάφη «μίνι καναντέρ» (air-tractor), θα αναπτυχθούν σε τρεις βάσεις ανά ζεύγη (Τατόι, Αγχίαλο και Ανδραβίδα).

Στο πλαίσιο της ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς, και τον εφοδιασμό των ελικοπτέρων, δημιουργήθηκε και ένα δίκτυο υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 40.000 λίτρων που τοποθετούνται σε 13 θέσεις στην επικράτεια για υδροληψία σε περιοχές μακριά από θάλασσα ή λίμνες. 

Οι επίγειες δυνάμεις φέτος αριθμούν 820 δασικά περίπολα (έναντι 764 πέρσι) ενώ ενισχύονται και με τα 80 πυροσβεστικά κλιμάκια εποχικής λειτουργίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (πέρσι λειτούργησαν 70).

    Τι ανακοινώθηκε για τον καθαρισμό εκτάσεων με μεγάλη επικινδυνότητα στην Αττική      

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης και στην εφαρμογή της επιχείρησης “ Δρυάδες”, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον καθαρισμό περιοχών με μεγάλη επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών, οι οποίες κηρύχτηκαν προκαταβολικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακριβώς για αυτό το σκοπό.

H επιχείρηση αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης σε 18 περιοχές της Αττικής: Κάτω Ποσειδωνία και Διόνυσος Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής, Αυλάκι και Χαμολιά του Δήμου Μαρκοπούλου, Αγία Κυριακή- Αγία Τριάδα του Δήμου Σπάτων/Αρτέμιδας και του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, όπως και Διώνη, Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, Άγιος Ανδρέας και Σχοινιάς- Δικαστικά του Δήμου Μαραθώνα, Δροσιά- Διόνυσος- Εκάλη του Δήμου Διονύσου και Δήμου Κηφισιάς, Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, Βλαστός Καλάμου, Ιπποκράτειος Πολιτεία του Δήμου Ωρωπού, Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών, Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ, Πόρτο Γερμενό και Άγιος Νεκτάριος Βιλίων του Δήμου Μάνδρας/Ειδυλλίας, καθώς και Περιστέρια του Δήμου Σαλαμίνας. Σε αυτές προστέθηκαν τρεις νέες περιοχές εντός Αττικής: το Τατόι, (είχε να καθαριστεί 20 χρόνια είπε ο κ. Χαρδαλιάς), ο Υμηττός και η Ιπποκράτειος Πολιτεία και άλλες τρεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, (στο Σέιχ Σου, στην Αρχαία Ολυμπία και σε συνεργασία με την περιφέρεια στην Χαλκιδική).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top