Ψηφιακό πιστοποιητικό: Αύριο η παρουσίαση - Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

«Θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες και τους ελέγχους»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποφάσισε η ΕΕ από 1η Ιουλίου, δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού. Έγιναν πάνω από 2.206.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 3.416000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου

Η κυρία Πελώνη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έκανε δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid. 

Ψηφιακό πιστοποιητικό

Με το ψηφιακό πιστοποιητικό διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19

Μάλιστα, είπε πως η Ελλάδα σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις χώρες τις ευρωπαϊκές που είναι έτοιμες.

Κικίλιας: Πιθανός ο εμβολιασμός των παιδιών πριν τη νέα σχολική χρονιά

Tο ψηφιακό πιστοποιητικό θα παρουσιαστεί την Παρασκευή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην παρουσίαση θα παραστεί ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.

Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.

Κορωνοϊός: «Ο ιός καιροφυλακτεί ανάμεσά μας»

«Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση», είπε η κυρία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό συνεχίζεται σε όλη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς.
«Χτίζουμε ήδη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής», σημείωσε.

Τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση και το ωράριο κυκλοφορίας

Η κυρία Πελώνη ρωτήθηκε και για το εάν θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις για νέα χαλάρωση των μέτρων, όπως να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση ή να αρθεί εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Αυτό που αναμένουμε είναι η επαναβεβαίωση του οδικού χάρτη που έχει ανακοινωθεί. Τίποτα περισσότερο», αρκέστηκε να πει, συμπληρώνοντας πως η συζήτηση για το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είναι της παρούσης.

Για ψήφο απόδημων: Θλιβερή εξαίρεση για ακόμη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η χώρα έχασε χθες την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους», είπε η κυρία Πελώνη για την ψήφο των απόδημων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αθέτησε όσα έλεγε για την άρση των περιορισμών «που είχαν τεθεί με δική του αξίωση, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των εκτός συνόρων εκλογέων να εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο».

«Για άλλη μια φορά αποτέλεσε θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του», σημείωσε.

«Ιδιωτική η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη»

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, όπου θα επισκεφτεί και τη Θράκη, η κυρία Πελώνη είπε πως η επίσκεψη στη Θράκη είναι ιδιωτική.

Eπίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως σε αντίστοιχη κίνηση μπορεί να προβεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top