Δεύτερο «χαστούκι» στην Τουρκία από Ελλάδα, Γαλλία, Αίγυπτο  

Έρευνες γαλλικού πλοίου με άδεια Αθήνας - Καΐρου στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ 

Νέο χαστούκι γα την Τουρκία, μετά τον «εξάψαλμο» Δένδια στον Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, επεφύλαξαν Ελλάδα, Γαλλία και Αίγυπτος. Γαλλικό ερευνητικό σκάφος με την άδεια της Αθήνας και σε συνεννόηση με το Κάιρο πραγματοποίησε έρευνες μέσα στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ αγνοώντας τις τουρκικές απειλές   και ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο.

Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Σήμερα μια τουρκική φρεγάτα το παρακολουθούσε σε απόσταση από την Κάρπαθο, παίζοντας κρυφτούλι, ανήμπορη να  κάνει οποιαδήποτε κίνηση. 

Το γαλλικό ερευνητικό με άδεια από την ελληνική υδρογραφική υπηρεσία, το  Σάββατο και την Κυριακή διεξήγαγε έρευνες μέσα στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ  και ακύρωσε στην πράξη τα τουρκικά παραμύθια για το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη, διαπλέοντας την θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου κοντά στην Κρήτη. 

Τη συνέχιση της οριοθέτησης της ΑΟΖ συζήτησαν Δένδιας και Αιγύπτιος ΥΠΕΞ 

ΟΙ Τούρκοι  προκλητικά έβγαλαν antinavtex δηλώνοντας ότι δήθεν είναι δικά τους νερά  και έστειλαν μέχρι και φρεγάτα να απειλήσει το γαλλικό ερευνητικό  για να φύγει. Aλλά οι τσαμπουκάδες  έπεσαν στο κενό.

«Μέχρι στιγμής η Λιβύη δεν έχει αντιδράσει, αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Λιβύης πήρε το μήνυμα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη  πριν λίγες μέρες» σχολίασε στο Star ο βουλευτής της ΝΔ  και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα διεθνών σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου.   

ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΟΖ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ «ΑΚΥΡΩΣΑΝ» ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Οι Τούρκοι «έβγαζαν αφρούς» για τις έρευνες και τη δεύτερη σφαλιάρα μέσα σε λίγες μέρες αλλά  ο Νίκος Δένδιας  με χειρουργικές κινήσεις συμφώνησε για όλα με Γάλλους και Αιγύπτιους.

Ελλάδα - Τουρκία: Συνομιλίες για τα ΜΟΕ ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας  

«Έκανε έρευνες μετά από άδεια από την Ελλάδα και δεν σταμάτησε καθόλου  παρά τις παρεμβάσεις των Τούρκων γιατί θεωρεί ότι ο μόνος αρμόδιος είναι η Ελλάδα» δήλωσε ο  γεωστρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός. 

ΔΕΝΔΙΑΣ:  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΑΛΛΟ ΠΡΕΣΒΗ

Ο Έλληνας  υπουργός εξωτερικών συναντήθηκε το Σάββατο με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα και σχολίασε  λακωνικά: «Συζητήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ την Κυριακή ταξίδεψε στο Κάϊρο  για συνεννοήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

«Παρά την  τουρκική navtex  το γαλλικό πλοίο και η ελληνική φρεγάτα που το συνόδευε μπήκαν  παράνομα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» ισχυρίσθηκε το CNN Turk ενώ ο τουρκικός τύπος με πρωτοσέλιδα κατηγορεί την Ελλάδα και την Γαλλία ότι αλωνίζουν στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές αρχές όμως απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι προσπάθησαν να απειλήσουν το γαλλικό πλοίο προφανώς γιατί οι απειλές τους δεν έπιασαν τόπο.

«Αυτό είναι ένα θέμα της Γαλλίας … το ότι βγάλαμε navtex τα λέει όλα» δήλωσε στο σημερινό briefing η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.  

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top