Lockdown: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός δήμου

Από τις 9 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα σε όλη τη χώρα

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.785 κρούσματα κορωνοϊού

Ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, δηλαδή και τα σαββατοκύριακα.

Η κυβέρνηση προχώρησε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, σε μικρά βήματα χαλάρωσης του lockdown, για την «εκτόνωση» του πληθυσμού, που δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Δωρεάν rapid test κάθε εβδομάδα για όλους – Πώς θα γίνονται στο σπίτι

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων, πάντα με την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Για τα κομμωτήρια επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033  με την επιλογή 6.

Επίσης, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

«Ανάσα» στην καραντίνα: Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 

Έτσι, διατηρείται η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο (ή με το όριο της απόστασης των +2 χιλιομέτρων για τα ψώνια), αφού οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει αποδώσει.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν", Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Τι άλλα μέτρα ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.

Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εάν ομαλοποιηθεί η επιδημιολογικήξ καμπύλη, θα μπορούσε μετά από 2 εβδομάδες να ανακοινωθεί ένα νέο κύμα ανοίγματος δρατηριοτήτων της αγοράς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top