Μενδώνη: «O Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

«Μας εξαπάτησε. Ήθελε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με τις καταγγελίες»

Οι δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο θέατρο 

Συνέντευξη τύπου έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παίρνοντας θέση για πρώτη φορά για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στο θέατρο. 

Δημήτρης Λιγνάδης: Τι λέει ο δικηγόρος του για τη παραίτηση από το Εθνικό

«Είμαστε εδώ μετά την πρώτη καταγγελία που συνοδεύεται από κατάθεση μήνυσης προς τον Εισαγγελέα. Αναφέρομαι στην μαρτυρία του Βασίλη και τη θεσμική διάσταση που έδωσε η νομική του παραστάτης, τοποθετώντας τα πράγματα στη σωστή του βάση. Έτσι μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά κι έγινε αυτό, το οποίο ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή. Οι καταγγελίες να είναι συγκεκριμένες και να απευθύνονται εκεί που πρέπει να απευθύνονται.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Όσοι είμαστε γονείς έχουμε βρεθεί στη ζωή μας πολλές φορές αντιμέτωποι με αυτόν τον φόβο. Επομένως τα όσα πρόκειται να ελέγχουν είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, μας αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας. Η σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, πολλώ δε μάλλον όταν συμβαίνει με παιδιά και ανήλικους, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και φρικιαστική υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός νομικού πλαισίου», ανέφερε στην αρχή.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος και ότι δε γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με την προσωπική του ζωή.

Δ. Λιγνάδης: Η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για την παραίτησή του

«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η υπουργός.

«Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγιάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο.

Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα» συμπλήρωσε η υπουργός.

Όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη. Με αντίστοιχες προκηρύξεις θα τοποθετούνται οι διευθυντές των οργανισμών.

«Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε»

Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε η ίδια.

«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ».

Μηνυτήρια αναφορά από την υπουργό Πολιτισμού

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Σεξουαλική κακοποίηση στο θέατρο: Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η Μενδώνη

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των καταγγελιών.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top