Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Εγκρίθηκαν οι βασικές γραμμές από την Κομισιόν

Μέγαρο Μαξίμου: Πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης Μητσοτάκη

Το ρεπορτάζ του Star για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

H Koμισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πιστοποίηση εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού- Σύνοδος: Χρήσιμο για ιατρική χρήση προς το παρόν

Αυτές οι οδηγίες στοχεύουν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι ομοιόμορφο και καθορίζει ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων για κάθε πιστοποιητικό.

Συμφώνησαν επίσης τη βάση για ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης για τη διασφάλιση της γνησιότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών, στο οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο Δίκτυο ηλεκτρονικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του περαιτέρω προσδιορισμού των απαραίτητων μέτρων προστασίας δεδομένων και ασφάλειας.

Μητσοτάκης: Μάχη στην τηλεδιάσκεψη των 27 για το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν σε ένα σχέδιο τόσο για έντυπα όσο και ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υπάρχουσες εθνικές λύσεις, και αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά «χαιρετίζω την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για την απόδειξη του εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανυπομονώ να συνεχίσω τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναβαθμίσουμε αυτό το εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και αφού την ξεπεράσουμε».

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων και των προβληματισμών στο δίκτυο eHealth, καθώς και των πρώτων διαβουλεύσεων με την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας, EMA, ECDC και τον ΠΟΥ.

Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πώς θα λειτουργεί

Οι οδηγίες στοχεύουν κυρίως στον εμβολιασμό COVID-19, αλλά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως βάση για την απόδειξη της κατάστασης του εμβολιασμού.

Επιπλέον η Κομισιόν δημοσιεύει σήμερα μια σειρά εκθέσεων σχετικά με περαιτέρω ενέργειες που έχουν αναλάβει οι υπογράφοντες του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για την πανδημία.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι πλατφόρμες έχουν βελτιώσει την προβολή  έγκυρου περιεχομένου και περιέλαβαν επίσης πολιτικές στους όρους παροχής υπηρεσιών για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, αποκλείοντας ιδίως εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, προσφορές διαφημίσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊο και την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο και αύξησαν τη δουλειά τους με ελεγκτές γεγονότων.

Αυτή η δέσμη αναφορών σηματοδοτεί το τέλος της αρχικής περιόδου αναφοράς 6 μηνών. Δεδομένης της συνάφειας αυτής της αναφοράς στο τρέχον επιδημιολογικό πλαίσιο, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για τους επόμενους 6 μήνες, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν ζήτησε επίσης από διαδικτυακές πλατφόρμες να παράσχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι αποτελεί πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη:   

«Το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έγινε σήμερα. Τα κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί. Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top