Πανδημία: Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Γεννηματά: Ανοργανωσιά και προχειρότητα στη διαχείριση της πανδημίας

Για «προχειρότητα και ανοργανωσιά» στη διαχείριση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία σε επίπεδο αρχηγών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε πως «δε γίνεται να συνεχιστούν τα οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία» και τάχθηκε υπέρ του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς.

Lockdown: Mε χρονικό περιορισμό και ραντεβού το click in shop

Η κυρία Γεννηματά είπε πως δεν είναι λύση τα lockdown – ακορντεόν και κάλεσε τπον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να κάνουν «γενναία αυτοκριτική», για να μην επαναληφθούν ξανά τα ίδια λάθη.

Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι για μερικό άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα»

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θριαμβολογεί με στατιστικές νεκρών

«Μη συνεχίσετε με τη λογική του “δε φταίω εγώ, φταίνε οι άλλοι”», σημείωσε.

«Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια. Χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα και το εμβόλιο δεν αρκεί. Είναι το βαρύ πυροβολικό αλλά το πεζικό μας οι στρατιώτες είναι το προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το ΕΣΥ. Δεν μπορεί να μείνει η κοινωνία κλειδωμένη στα σπίτια της. Κάθε lockdown κοστίζει στην οικονομία και στις ανθρώπινες σχέσεις», σημείωσε η κυρία Γεννηματά.

«Τη μάχη με την πανδημία ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα τη χάσουμε όλοι μαζί. Ο εχθρός είναι ένας: Δεν επενδύουμε στην καταστροφή. Είμαστε δύναμη κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Καμία συγκάλυψη και αποσιώπησης. Τα λάθη κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως το ΚΙΝΑΛ είχε καλέσει την κυβέρνηση εγκαίρως για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, στοχευμένα τεστ ανα περιφέρεια και εξειδικευμένα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράλληλα, ανέφερε πως το κόμμα της ήταν το πρώτο που είχε θέσει στον δημόσιο διάλογο την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έκρουε εγκαίρως τον κώδωνα κινδύνου για επέλαση δεύτερου κύματος πανδημίας ζητώντας μέτρα για αποφυγή συνωστισμού σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία.

Τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης, το οποίο - όπως τόνισε - αποτελεί «αίτημα που σιγοβράζει» στην κοινωνία.

Κουτσούμπας: Σκοτσέζικα ντους με άνοιξε – κλείσε και ημίμετρα 

«Ο μαζικός εμβολιασμός αργεί και δεν κρύβει τις ευθύνες της κυβέρνησης», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες και για παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ άσκησε έντονη κριτική για το θέμα των σχολείων: «Ανοίξατε τα σχολεία, όπως τα κλείσατε. Με μοναδικό μέτρα τα ανοικτά παράθυρα το καταχείμωνο. Η θέση των μαθητών και των φοιτητών είναι στα σχολεία».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής

Για «σκοτσετζικα ντους με άνοιξε - κλείσε» και για ημίμετρα, όσον αφορά τη στήριξη της αγοράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση και για ημίμετρα, όσον αφορά την στήριξη των επαγγελματιών, που πλήττονται από τα lockdown, κάνοντας λόγο για «σκοτσετζικα ντους με άνοιξε - κλείσε».

Όπως είπε. κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δε θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε ότι κριτήριο δεν είναι η προστασία των εργαζομένων και των μαθητών και για αυτό δεν γίνονται έλεγχοι και δεν λαμβάνονται μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα ΜΜΜ, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά επί ένα χρόνο.

Για τον εμβολιασμό υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι η χώρα πρέπει να προμηθευτεί όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που έχουν πιστοποίηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που μπορούν να βοηθήσουν για τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Βελόπουλος: Σώνει και ντε να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, από το βήμα της Βουλής.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης είπε πως ο αριθμός των 25 εκατομμυρίων εμβολίων (είναι διπλές οι δόσεις), που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, είναι υπερβολικός, καθώς δεν εμβολιάζονται όσοι είναι κάτω των 18 ετών.

«Είναι πολλά για τον πληθυσμό της χώρας και κοστίζουν», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος στη Βουλή

«Σώνει και ντε να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες!», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, από το βήμα της Βουλής / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο ίδιος άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το ψηφιακό πιστοποιητικό, που έχει ζητήσει από την Κομισιόν, να ισχύσει σε όλα τα κράτη – μέλη, για διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ένωσης.

«Πρόθυμος ο πρωθυπουργός μίλησε για πιστοποιητικό εμβολίων. Δεν του είπε κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο; Υπάρχουν άνθρωποι με νοσήματα. Δεν θα ταξιδέψουν αυτοί; Σώνει και ντε να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες! Ήρθε εδώ ο πρωθυπουργός και μίλησε ως γιατρός και είπε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν το είπε κανείς ότι το εμβόλιο για να αποδειχθεί αν είναι ασφαλές χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια; Υπάρχουν αναφορές για προβλήματα σε χώρες, όπως η Νορβηγία και το Ισραήλ», τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλών προς δυσμάς, λέγοντας: «Δεν κατάλαβα γιατί μέχρι το Ταίναρο τα 12 ναυτικά μίλια; Τα Κύθηρα δεν ανήκουν στην Ελλάδα;».

Βαρουφάκης: Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ο ελληνικός λαός

Για φιάσκο, σχετικά με την προετοιμασία για τους εμβολιασμούς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε πως ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, γιατί «δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις, που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε πως ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Όπως είπε, η κυβέρνηση είχε 4 υποχρεώσεις:

-    την αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία
-    την ενίσχυση του ΕΣΥ
-    την οικοδόμηση δικτύου κέντρων εμβολιασμών
-    τον ικανό αριθμό εμβολίων.

«Αρχικά όλοι πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τους επιστήμονες, ωστόσο κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε τα πρακτικά για να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η σχέση όσων λένε οι επιστήμονες και όσων πράττει η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες δεν έχουν πρόβλημα με την δημοσιοποίηση, η κυβέρνηση έχει. Και εργαλειοποιεί τους επιστήμονες», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε με αιχμές και στον Αλέξη Τσίπρα: «Κύριε Τσίπρα μου άρεσε και εμένα η πρόταση για ευρωπαϊκή πατέντα. Pfizer και Moderna δεν το κάνουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια τεράστια αλλαγή στην κεφαλαιοκρατική δομή στην ΕΕ. Εδώ στο δημοψήφισμα είπατε ναι σε όλα. Θ’ αλλάζατε αυτό;».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top