Εισβολή Καπιτώλιο: Ο πολιτικός κόσμος στέλνει μηνύματα για τη Δημοκρατία

Πώς σχολίασαν Έλληνες πολιτικοί τα γεγονότα στις ΗΠΑ

Εικόνες από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο - βίντεο από Reuters

Τα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σχολιάζει ο πολιτικός κόσμος, καταδικάζοντας τη βία. Εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τη σημασία προστασίας της Δημοκρατίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου όπως ο ευρωβουλευτής και ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μητσοτάκης: «Φρικτά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον»

Tσίπρας για Καπιτώλιο: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα νικηθούν

«Ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της δημοκρατίας καθημερινά και παντού. Η εκλογή του Μπάιντεν πρέπει να γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα νικηθούν», έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Γεννηματά: Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της 

«Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού, επιχειρούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση, στην Ουάσινγκτον. Χρέος όλων μας είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα. Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Τα γεγονότα στις ΗΠΑ είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή

«Τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον, με τη σχεδιασμένη εισβολή ακροδεξιών αντιδραστικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο, δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο με την ιδιοτροπία του Τραμπ. Είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή, ενός κόσμου τεράστιων ανταγωνισμών, ανακατατάξεων στο συσχετισμό δύναμης, κρίσεων κι αδιεξόδων, τις συνέπειες των οποίων τις πληρώνουν οι λαοί και που πλέον γίνονται πιο εμφανή ακόμη και στην πιο ισχυρή καπιταλιστική χώρα του πλανήτη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον.

«Όσοι πέφτουν απ' τα σύννεφα μπροστά στη χρεοκοπία της "αμερικανικής δημοκρατίας", ίσως ξεχνούν ότι ήταν αυτή που έχει προκαλέσει δεκάδες πολέμους, καταστροφές χωρών, πραξικοπήματα, ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων και αιματοχυσίες λαών, τόσο με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων, όσο και με κυβερνήσεις Δημοκρατικών. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, ο ρατσισμός, τα χρόνια προβλήματα του ίδιου του αμερικάνικου λαού» πρόσθεσε στη συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Κουτσούμπας

«Γι' αυτό και η "επιστροφή στην ομαλότητα" δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα και τις μεγάλες αντιθέσεις. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο ίδιος ο αμερικάνικος λαός, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να εμποδίσουν αυτή η κρίση στις ΗΠΑ να γίνει αφετηρία ή αφορμή για ένα νέο γύρο όξυνσης της επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Ο Τραμπ κατάφερε και να εργαλειοποιήσει τους θεσμούς και να διχάσει βαθιά τον αμερικανικό λαό

Στο βιβλίο του «Συνωμοσία κατά της Αμερικής», o Philip Roth περιγράφει μία εναλλακτική πραγματικότητα, όπου ο Λίντενμπεργκ κατεβαίνει με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και κερδίζει τις εκλογές του 1940 απέναντι στον Ρούσβελτ. Ο συγγραφέας είχε δηλώσει ότι το βιβλίο δεν είχε γραφτεί ως προειδοποίηση, όμως τα σημερινά γεγονότα το κάνουν προφητικό. Άλλωστε, η ρητορική του Τραμπ ταιριάζει γάντι με τη ρητορική του μυθιστορηματικού ήρωα στο βιβλίο.

Το κύρος της Αμερικής σήμερα πλήττεται ανεπανόρθωτα. Ο Τραμπ κατάφερε και να εργαλειοποιήσει τους θεσμούς και να διχάσει βαθιά τον αμερικανικό λαό. Είναι ακόμα νωρίς να αποτιμήσουμε το συνολικό κόστος της προεδρίας Τραμπ για την Αμερική αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα» ήταν η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο twitter. 

Λοβέρδος: Η μάστιγα των αγανακτισμένων χτύπησε και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

«Η μάστιγα των αγανακτισμένων χτύπησε και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η υπερατλαντική εκδοχή όσων βιώσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Γιώργος Παπανδρέου: No pasaran! Η δημοκρατία θα νικήσει!

«Τη στιγμή αυτή γίνεται στις ΗΠΑ μια σφοδρή μάχη μεταξύ της άκρας δεξιάς και των δημοκρατικών δυνάμεων. Είναι σαφές ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις τελικά θα επικρατήσουν, παρά τις απόπειρες εξτρεμιστικών ομάδων που ενθαρρύνει ο Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού. No pasaran! Η δημοκρατία θα νικήσει!» σημείωσε ο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top