Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Οι τεχνοκράτες έφυγαν, οι βουλευτές ήρθαν

Οι τεχνοκράτες στην πλειοψηφία τους, όπως και τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά δεν είχαν θέση στον μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μάλιστα, παρατηρήθηκε μια δυναμική είσοδος βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή, από τους 13 που μπήκαν  στην κυβέρνηση -έναν υπουργό και 12 υφυπουργούς-, οι 11 είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναλύει στο ρεπορτάζ για το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, o Πέτρος Μποτσαράκος.

Οι περισσότεροι είναι βουλευτές από την περιφέρεια με μια γεωγραφική κατανομή που δείχνει την προσπάθεια να υπάρχει μια ισότιμη συμμετοχή από όλες τις περιοχές μέσα στην κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός  βαθμολόγησε θετικά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Υπουργών και τους κράτησε στη θέση τους. Τους μετακίνησε σε σημαντικότερα υπουργεία ή τους αναβάθμισε από υφυπουργούς σε αναπληρωτές. 

Ανασχηματισμός: Τα μεγάλα ονόματα που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Οκτώ συνολικά είδαν την έξοδο. Ο Γιάννης Βρούτσης που αποχώρησε από το Υπουργείο Εργασίας αλλά του προσφέρθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος όμως, που έφυγε από το υπουργείο εσωτερικών, αποτέλεσε έκπληξη ότι δεν του προσφέρθηκε κάποιο άλλο πόστο  καθώς προεκλογικά ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι πίσω από αυτήν την απόφαση υπάρχει έντονο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο σε σχέση με τη διαχείριση που έγινε σε κρίσιμα ζητήματα και στις σχέσεις μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Χρήστος Ταραντίλης: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επίσης, υπάρχουν τρεις γυναίκες- νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, οι: Ζέτα Μακρή, Σοφία Βούλτεψη και Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και δυο βουλευτές που μπήκαν στο σχήμα και ξεχωρίζουν: ο Χρήστος Ταραντίλης καθηγητής Διοικητής Επιστήμης και προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού για την θέση του Εκπροσώπου και ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος στο υπουργείο Παιδείας για θέμα των πανεπιστημίων.

Ξεχωρίζει ακόμη η αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη στο υπουργείο Υγείας και η μετακίνηση του Θεόδωρου Λιβάνιου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πρόκειται για γνώστη  των εκλογικών συστημάτων και των εκλογικών διαδικασιών.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top