Πέτσας για Τουρκία: Κρίνεται πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης

«Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για εμπάργκο όπλων»

Για σαφές μήνυμα της Ελλάδας ότι ήρθε η ώρα για αποφάσεις, απέναντι στην προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε  να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Lockdown μέχρι 7 Ιανουαρίου: Κλειστά σχολεία και εστίαση

Παράταση lockdown: Τι θα γίνει με όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές, που έχει με ομολόγους του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας».

«Στο τραπέζι το εμπάργκο όπλων»

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, παραμένει στο τραπέζι το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων από την Ευρώπη προς την Τουρκία.

«Παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της  Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων. Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δένδιας από Βρυξέλλες: Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη» σημείωσε και κατέληξε: «Δεν μπορεί, όμως να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης  την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis  δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει  συνέπεια και συνέχεια».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top