Στο 5o Υπουργικό Περιφερειακό Forum για τη Μεσόγειο ο Βαρβιτσιώτης

«Ενέργειες κατά του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο»

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Οράματα, αφηγήματα και δόγματα, που αντιστρατεύονται το Διεθνές Δίκαιο, διαστρεβλώνουν την ιστορία και αψηφούν την κοινή λογική δε μπορούν και δεν πρέπει να έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την παρέμβασή του στo σημερινό 5o Υπουργικό Περιφερειακό Forum της Ένωσης για τη Μεσόγειο και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θεσμοθέτηση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την απόλυτη δέσμευση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας και πρόσθεσε ότι «ενέργειες που αμφισβητούν την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα- συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης των φυσικών πόρων- αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας και υπονομεύουν την αρχή της καλής γειτονίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για όλη την περιοχή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει δημιουργήσει ένα δραστήριο δίκτυο τριμερών συνεργατικών σχημάτων στην περιοχή με αναπτυσσόμενη δυναμική σε πολιτικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ενεργά την Ευρω-Μεσογειακη Συνεργασία. «Μόνο με ένα κοινό στρατηγικό όραμα, μπορεί η Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι, να γίνει και πάλι μια θάλασσα ειρήνης κι ευημερίας, ενώνοντας όλους τους λαούς της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους οι αιτίες του μεταναστευτικού προβλήματος και να τιμωρηθούν αυστηρά τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini. «Κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον είναι μη αποδεκτή», σχολίασε.

Τέλος, κατά την παρέμβασή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέδειξε το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ανάγκης καταπολέμησης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της ρητορικής μίσους και των πρακτικών εργαλειοποίησης της θρησκείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top