Διπλωματικό μπαράζ από Δένδια με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις

Παρεμβάσεις για ενεργειακό και Κύπρο, Αφγανιστάν και Γαλλοφωνία  

Διπλωματικό μπαράζ από τον  Υπουργό  Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση για το ενεργειακό και την Κύπρο, στη Διάσκεψη Δωρητών για το  Αφγανιστάν και την τηλεδιάσκεψη Υπουργών για τη Γαλλοφωνία.

Σήμερα επίσης ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών κρατών του ισλαμικού κόσμου, και συγκεκριμένα με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Αλγερίας και  Ιορδανίας, ενώ νωρίτερα απήθυνε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δε θα ξεγελάσει Ελλάδα και ΕΕ με προσχηματικό διάλογο μετά τις προκλήσεις,  με στόχο  να αποφύγει τις κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! 

 Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Η Ευρώπη δεν είναι αφελής

Στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, όπου συμμετείχε ο κ. Δένδιας ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική « Energy diplomacy in turbulent times”, ο  Υπουργός Εξωτερικών πρόβαλε τη σημασία της ενέργειας ως βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό  καταδεικνύουν τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που προωθεί η χώρα, όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με άλλες χώρες. 

Σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ότι το EastMed Gas Forum, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ως διεθνής οργανισμός, χαίρει θετικής ανταπόκρισης και από άλλους σημαίνοντες διεθνείς δρώντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Δένδιας στη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της Τουρκίας
 

Επεσήμανε επίσης ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που πρόσφατα συνήψε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και η πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, αλλά και οι ανάλογες συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Η Ελλάδα χαιρετίζει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, σημείωσε προηγουμένως  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Διάσκεψη Δωρητών για το Αφγανιστάν, ενώ υπογράμμισε πως η τρέχουσα ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί.

«Η περιφερειακή συνεργασία σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον ασφάλειας θα βοηθήσει αναμφίβολα το Αφγανιστάν να ξεπεράσει τις καταστροφές του πρόσφατου παρελθόντος, να επιτύχει σταθερότητα και να ανακτήσει τη σύνδεση με τους γείτονές του», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας θα επιτρέψει επίσης την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή Αφγανών υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο», υπενθυμίζοντας ότι οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποτελούν περίπου το 40% των μεταναστών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία.

O Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε τέλος σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 37η Υπουργική Σύνοδο της Γαλλοφωνίας.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών για την αντιμετώπιση των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως της πανδημίας, αλλά και άλλων διεθνών προκλήσεων.

Σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, αλλά και μεταξύ της Γαλλοφωνίας και άλλων Διεθνών Οργανισμών, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top