Κορωνοϊός: Όλα θα κριθούν τις επόμενες 7-10 ημέρες

«Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης»

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία», είπε ο Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρίζοντας ότι όλα είναι πάνω στο τραπέζι, δηλαδή ένα πιο «σκληρό» lockdown.

Όπως τόνισε, «αν τηρήσουμε υφιστάμενα μέτρα δε θα χρειαστούν σκληρότερα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα δούμε την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας να χειροτερεύει πριν καλυτερέψει».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος μίλησε στον Real FM 97,8, αναμένεται να υπάρξει «μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown».

Πέτσας: Έρχονται κι άλλα μέτρα για τον κορωνοϊό αν χρειαστεί

Διευκρινίζοντας ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιο σκληρά μέτρα,, είπε πως «μέτρα, όπως το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, πάντα υπάρχουν στο τραπέζι, εάν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα».

«Αυξημένη η πίεση τις επόμενες 7 με 10 μέρες»

Ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είπε πως «δε θα γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στην Ιταλία, γιατί παίρνουμε τα μέτρα νωρίς».

«Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο και από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες».

«Υψηλές οι τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό»

«Πάντα υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τις τιμές των υγειονομικών προϊόντων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αποφασίσαμε τότε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, ώστε να αυξηθεί το προσφερόμενο προϊόν, παρά να βάλουμε ελέγχους στις τιμές, που θα είχαν ως παράπλευρη απώλεια την εξαφάνιση απαραίτητων υλικών, όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες ή τα γάντια από τα ράφια. Αυτό απέδωσε. Και θα αποδώσει και τώρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Καμπανάκι» από Μητσοτάκη: Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες

«Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των Rapid Test τις ρίχνει.Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα Rapid Test βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ», σημείωσε.

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί το lockdown

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα υπάρχει μια ασφαλή εκτίμηση για το πώς εξελίσσεται η πανδημία, μετά και την επιβολή της καραντίνας, τόνισε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα λήξει το lockdown.

Κορωνοϊός: Σενάρια για κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα

«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει πολύ ασφαλής εκτίμηση. Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δε βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top