Δένδιας: Η Άγκυρα επιβεβαιώνει συνεχώς ότι είναι απειλή για τη Δύση

Τι είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση του παρατηρητηρίου του LSE στην Ελλάδα       

Νίκος Δένδιας παρατηρητήριο LSE


«Η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει εκείνους που θεωρούν ότι έχει γίνει μια συστημική απειλή για τη Δύση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Kevin Featherstone σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα: «Η Ελλάδα και οι Νέες Γεωπολιτικές Προκλήσεις».

«Από το πολυδιαφημιζόμενο δόγμα Νταβούτογλου "μηδέν προβλήματα με τους γείτονες", η Τουρκία έχει προχωρήσει στο δόγμα "μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα" λόγω της επιθετικότητάς της», σημείωσε ο κ Δένδιας.

Δένδιας: Τρία νέα στοιχεία στις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα, παρά την οκταετή οικονομική κρίση, παρά τις παγκόσμιες και περιφερειακές πολιτικές προκλήσεις, έδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα σε ότι αφορά την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

«Έχει καταφέρει να βρει τρόπους να συνεργαστεί με όλους εκτός από έναν από τους γείτονες της τόσο στα Βαλκάνια, στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δένδιας: Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις

«Στην ίδια γεωγραφική περιοχή, η Τουρκία, από την πλευρά της, κατασκευάζει το δικό της δόγμα -χωρίς θεμέλια από άποψη διεθνούς δικαίου - για να ταιριάζει στη δική της αφήγηση στο τι είναι "δικαιοσύνη" και "ισότητα"», ανέφερε και χαρακτήρισε «μονομερή και βολική για τους δικούς της στόχους» την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Άγκυρας.

Υπενθύμισε δε πως η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο, εάν αποφασίσει να ασκήσει το αναφαίρετο, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων και σημείωσε πως η Άγκυρα βασίζει την αφήγησή της στο ρεβιζιονιστικό δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδα»ς, αγνοώντας την ίδια τη φύση της γεωγραφικής πραγματικότητας της περιοχής. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε το αποφασίσει.

«Η Τουρκία με τις παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες στην Κύπρο, τις παράνομες, μονομερείς παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη, την προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα την ενεργή συμμετοχή στη σύγκρουση στον Καύκασο έχει επιδείξει με τον πιο εμφανή τρόπο, τη βούλησή του να επανασχεδιάσει, να επαναπροσδιορίσει και, όπως λέει, "να διορθώσει την αδικία" που υποτίθεται ότι έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού οράματός της, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για την αναβίωση εξτρεμιστών και φονταμενταλιστών, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού η διεθνής κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα έχει γίνει ταξιδιωτικό πρακτορείο για τζιχαντιστές τους τελευταίους μήνες, ενώ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενες» τις πολιτικές σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και θύμισε ότι θέτει «σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενη το κενό που άφησε στην περιοχή η σχετική μείωση της παρουσίας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια».

Πρόσθεσε  ότι ενώ έχει «αυτοανακηρυχθεί προστάτης των μουσουλμάνων, η Τουρκία έχει δείξει ξανά και ξανά την απόλυτη ανικανότητά της -ή μάλλον την απροθυμία της- να ενώσει τον Ισλαμικό Κόσμο πίσω από τη βαθιά διχαστική ρητορική της, αντιθέτως επιδεινώνει το διχασμό».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top