Υπουργείο Τουρισμού: Νέοι κανόνες ασφάλειας στις πισίνες των ξενοδοχείων 

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση 

πισίνα σωσίβια

Τους κανόνες ασφαλείας των κολυμβητών αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας για τις πισίνες στα τουριστικά καταλύματα ρύθμισε το Υπουργείο Τουρισμού,  με τον νόμο 4688 του 2020, το Υπουργείο Τουρισμού. Έτσι από την μια οι πολίτες θα ξέρουν ακριβώς τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών σχετικά με τους όρους ασφαλείας στις πισίνες και από την άλλη οι επιχειρηματίες του κλάδου θα προστατεύονται από τον νόμο αν τηρούν τους κανόνες που ορίζει το άρθρο 46 του νόμου.  

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις πισίνες τουριστικών καταλυμάτων

Συγκεκριμένα:  
•    Στις ρυθμίσεις του άρθρου εκτός από τις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), περιλαμβάνονται και τα συστήματα υδρομάλαξης ή και μηχανισμού παραγωγής κυμάτων (jacuzzi). 
•    Υπεύθυνος λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής είναι το φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου γνωστοποιείται η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής.  
•    Στο προσωπικό που οφείλουν, κατά τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, να απασχολούν τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές, περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και ένας τουλάχιστον απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με βεβαίωση, σε ισχύ, επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις ναυαγοσώστη πισίνας ή άδεια ναυαγοσώστη από λιμενική αρχή.

Κι άλλος θάνατος από πνιγμό σε πισίνα: Νεκρή 43χρονη στη Σάμο

Τι προβλέπει ο νόμος για καταλύματα με περισσότερες από πενήντα (50) κλίνες και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο:  
•    Την υποχρέωση ναυαγοσώστη  πισίνας, ο οποίος οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της πισίνας, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία. 

Για καταλύματα με λιγότερες από πενήντα (50) κλίνες ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο νόμος ορίζει τα εξής:  
•    ναυαγοσώστης πισίνας οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.


Στην περίπτωση που κατάλυμα με κολυμβητική δεξαμενή ή συστήματος υδρομάλαξης, εξυπηρετεί ενοίκους-πελάτες ενός δωματίου ή διαμερίσματος κύριου ή μη κύριου καταλύματος: 

•    δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη πισίνας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού.  
•    το τουριστικό κατάλυμα αναρτά, σε εμφανές σημείο πλησίον εκάστης δεξαμενής, κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές  
•    και προσαρτά τους ανωτέρω κανόνες αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top