ΣΥΡΙΖΑ: Δίνουν 30  εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές αντί για το ΕΣΥ

Ερώτηση 42 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

σήμα ΣΥΡΙΖΑ

«Επτά μήνες μετά την έναρξη της πρώτης φάσης της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ενισχύσει τις ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά μεροληπτεί διαρκώς υπέρ των ιδιωτικών κλινικών» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Covid - 19:  Δέσμευση κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία με νέα ΚΥΑ

Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, την οποία συνυπογράφουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τους αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19, προωθώντας παράλληλα στα ιδιωτικά νοσοκομεία τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις, όπως τις χειρουργικές. Οι ασθενείς απευθύνονται για αυτές τις υπηρεσίες στο ΕΣΥ, αλλά τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς  παραμένουν αβοήθητα από το κράτος, υποστελεχωμένα και φορτωμένα με όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας». 

Τεράστια αύξηση κρουσμάτων: Ανακοινώθηκαν 416 νέα - Τα 240 στην Αττική

Σύμφωνα επίσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει να προσφέρει ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες, ενισχύοντας εκτάκτως τα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19. Ενώ, κάλλιστα, αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την  θωράκιση του ΕΣΥ, την ενίσχυση των ΜΕΘ και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συν τοις άλλοις, το πλέον προκλητικό είναι οι αμοιβές για τις ιδιωτικές κλίνες, καθώς  διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή για αυτές. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ανέρχεται  στα 1.672 ευρώ (αντί 800 ευρώ) για τις τρεις πρώτες μέρες, ενώ αναπροσαρμόζεται  στα 1.149,5 ευρώ (αντί για 550)  από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας, και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας!». 

Στην ερώτηση αναφέρεται επίσης: «Όπως προκύπτει από Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπεται η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική –με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό– με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το ΕΣΥ. Ουσιαστικά, δηλαδή, προβλέπεται- κατά παρέκκλιση της πάγιας νομοθεσίας, των αυστηρών κείμενων διατάξεων και υγειονομικών πρωτοκόλλων- η πρόχειρη, μη ασφαλής και χωρίς τον εγκεκριμένο τρόπο λειτουργία των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία!». 

«Γιατί δεν ενισχύονται με τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα δημόσια νοσοκομεία και επιλέγονται τα ιδιωτικά;», ερωτούν επίσης  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την ερώτησή τους προς τον κ. Κικίλια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top