Κεραμέως: Οριστικά στις 14/9 ξεκινά η σχολική χρονιά

  Δεν αλλάζει η ημερομηνία μετά την πρόταση της Εκκλησίας για τις 15/9  

Νίκη Κεραμέως

«Τα σχολεία, όπως έχουμε ανακοινώσει, όλες οι σχολικές μονάδες,  ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η  υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με τους επιστημονικούς φορείς παρουσία της, σχετικά με το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης της νέας σχολικής περιόδου. 

Κεραμέως: Να γράψουν οι γονείς τα παιδιά τους στα ολοήμερα

Είχε προηγηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου να γίνει ο αγιασμός στις 15 Σεπτεμβρίου καθώς την προηγούμενη η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης την Πέμπτη 3/9

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επιστρέψουμε σ' αυτή τη νέα κανονικότητα και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, πάντα όμως με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα οποία έχουν αναλυθεί εκτενώς», υπογράμμισε η υπουργός και αναφερόμενη ειδικότερα στη χρήση της μάσκας, σημείωσε: «Είναι ένα μέτρο προστασίας για τα ίδια τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους οικείους τους, γιατί όταν ένα παιδί φοράει μάσκα στο σχολείο, προστατεύει και το σπίτι του από το να μεταφέρει κάποια μικρόβια».

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

«Τα μέτρα είναι πάρα πολλά, κι εδώ είναι εξαιρετική η συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε η υπουργός Παιδείας η οποία διαβεβαίωσε: «Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση αυτή θα υπηρετήσει και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την παροχή εκπαίδευσης. Πρέπει και τα δύο αυτά να συνδυαστούν. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο σχολείο αλλά βεβαίως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Σχετικά με τα Πανεπιστήμια, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης: «Συναντήσαμε και τα τρία πανεπιστήμια, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Και οι τρεις πρυτάνεις και πρόεδροι αντίστοιχα έθεσαν ζητήματα που αφορούν σε διοικητικής και οικονομικής φύσεως θέματα, σε εξωστρέφεια, και είχαμε έτσι την ευκαιρία να αξιολογήσουμε και τον χρόνο που πέρασε και κυρίως να συζητήσουμε προγραμματικά για το τι προσβλέπουμε για την επόμενη χρονιά. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση».

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο  πρωθυπουργός κατέγραψε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των τριών πανεπιστημίων και κυρίως τι αλλαγές έχουν επιφέρει στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων νομοθετικές πρωτοβουλίες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τι προσδοκούν το επόμενο διάστημα οι επιστημονικοί φορείς.

Σχολεία – Κεραμέως: Απουσία σε όσους μαθητές δε φορούν μάσκα

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι «ο κύριος πρωθυπουργός ενέσκηψε στα θέματα που θέσαμε ως ακαδημαϊκοί όσο και οι συνάδελφοι των άλλων επιμελητηρίων». Ο ίδιος, όπως είπε, έθεσε ως ΑΠΘ «θέματα που σχετίζονται αφενός μεν με τη δυνατότητα που θα πρέπει να παρέχεται -έχει ήδη δοθεί αλλά και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη- μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις, για την ακαδημαϊκή ελευθερία».

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, γενικότερα της ανώτατης εκπαίδευσης και πραγματικά θέματα που αφορούν το ΑΠΘ και σχετίζονται με τη συμβολή του Αριστοτελείου στην εθνική στρατηγική της έρευνας, αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα της χρήσης των κονδυλίων της έρευνας.

Στη συνάντηση, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ συζητήθηκε και ό,τι σχετίζεται με την καθημερινότητα, που για το Αριστοτέλειο, όπως τόνισε, «έχει πλέον αλλάξει και μέσα στους χώρους μας είναι μια απλή ακαδημαϊκή καθημερινότητα όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top