Αττίλας: Το μήνυμα Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη για τα 46 χρόνια

«Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής»

Το μήνυμα ότι κανείς δεν ξεχνά τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο έστειλαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μηνύματά τους για τη θλιβερή επέτειο των 46 ετών από τον Αττίλα.

«Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό. Δεν ξεχνάμε ότι, 46 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται», αναφέρει αρχικά στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν ξεχνώ! Όταν η Κύπρος μάτωσε, πριν από 46 χρόνια...

«Τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος», σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ίδια προσθέτει πως η απόφαση για την Αγιά Σοφία «πληγώνει βαθιά όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» και «απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους».

«Στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας προτάσσουμε τη νομιμότητα, τη στενή συνεργασία και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου», αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και καταλήγει επισημαίνοντας πως Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται για λύση του Κυπριακού, «η οποία θα απαλλάξει, επιτέλους, την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής».

Μητσοτάκης: Η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί

«Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο», αναφέρει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

«Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά κι ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος», τονίζει και προσθέτει: «Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί».
 
«Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε το σύνθημα «Δεν ξεχνώ». Αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο ενωμένη και ευρωπαϊκή. Για μία Ελλάδα που θα προοδεύει με πυξίδα το Δίκαιο, σε αρμονία με τους γείτονές της. Και για μία Μεσόγειο γόνιμης Ειρήνης. Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση», καταλήγει.

Τσίπρας: Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη εισβολή

«46 χρόνια μετά, η παράνομη, βάναυση εισβολή στην Κύπρο παραμένει ανοιχτή πληγή για το σύνολο του Κυπριακού λαού, τον Ελληνισμό, την περιοχή μας, την Ευρώπη και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζει, «δεν σταματάμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου και του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς εγγυητές, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα».

Γεννηματά: Η πληγή της εισβολής δεν έχει κλείσει

«46 χρόνια μετά, η πληγή της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, δεν έχει κλείσει. Σήμερα -όσο ποτέ- η χώρα χρειάζεται αρραγές μέτωπο και εθνική γραμμή, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Το οφείλουμε σε όλο τον Ελληνισμό όπου γης, που αγωνιά και ανησυχεί», αναφέρει στο μήνυμά της η Φώφη Γεννηματά.

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top