Μητσοτάκης: Να διαφυλάξουμε την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας

Τι είπε ο Πρωθυπουργός από την Κέρκυρα

Στην ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα που πέτυχαν οι πολίτες και η χώρα κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και να τηρούνται με ευλάβεια από όλους, ιδίως τους επαγγελματίες του τουρισμού, τα υγειονομικά μέτρα, στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου. 

Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα»

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε σπήλαιο στα Τζουμέρκα

«Πετύχαμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο ως κόρην οφθαλμού»

«Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν αν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού», επσήμανε.

«Υπάρχει χαλάρωση, πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» 

«Θα επιμείνω, λοιπόν, πάρα πολύ και θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα και συνολικά για τα Ιόνια νησιά καθώς από τις 15 Ιουλίου, η χώρα θα υποδέχεται και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα  και εξαιρετικά σημαντική για τα Ιόνια και για την Κέρκυρα.

Μοριακός αναλυτής στην Κέρκυρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον μοριακό αναλυτή της Κέρκυρας που θα διεξάγει μέχρι και 500 τεστ ημερησίως.

«Μετά από συνεννόηση που είχα με τον Υπουργό Υγείας, θα φέρουμε άμεσα στην Κέρκυρα έναν μοριακό αναλυτή, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε PCR τεστ στο νησί. Θα μπορούμε να κάνουμε 500 την ημέρα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την μπορούμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση τα κεντρικά πρωτόκολλα τα οποία καθορίζει η γραμματεία πολιτικής προστασίας εδώ, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμε δείγματα αλλού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανταπόκριση του συστήματος συνολικά» 

Πιθανή η πρόσθεση στήριξη ανάλογα με τα στοιχεία Ιουλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό, ώστε μέσα από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, οι επιχειρήσεις να μην απολύουν και να διατηρούν σταθερές τις θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Οπότε και εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου, θα δούμε πόσο άσχημα θα πάει ο τουρισμός, η πόσο καλά θα πάει, ξέρουμε που θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες αλλά δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει ακόμη, και εδώ είμαστε αν χρειάζεται να παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες μεγάλους, μεσαίους, μικρούς, δεν κάνουμε διακρίσεις».

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα προσφέρουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

«Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθώ στις Βρυξέλλες. Θα έχουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να κλείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, αλλά και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μαζί αθροιζόμενα αυτά μας δίνουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι λεφτά που μπορούμε να τα ξοδέψουμε δεξιά και αριστερά ούτε λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε στην κατανάλωση, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε σε επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις. Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία».

Πριν τη σύσκεψη με τους φορείς, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

«Προσωπική δέσμευση για την αποκατάσταση του Αχιλλείου»

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα ήταν το Αχίλλειο, όπου αντίκρυσε μία «εικόνα απογοητευτική», η οποία δεν αρμόζει στο «σπουδαίο» μουσείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου και στους κήπους, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Βλαστό.

«Είναι μεγάλη ντροπή ότι το Αχίλλειο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και μεγάλες οι ευθύνες αυτών οι οποίοι το επέτρεψαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την κ. Κράτσα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μουσείου στην αίγλη που του αρμόζει και την ανάδειξη πτυχών του που παρέμεναν αφανείς, όπως ο κήπος. Τόνισε ωστόσο ότι το μνημείο αφέθηκε σε «προκλητική παραμέληση» στο παρελθόν, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να κληθεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να προλάβει την ένταξη της επισκευής στο ΕΣΠΑ.

Θέτοντας ως ορίζοντα υλοποίησης το 2023 με αρχές του 2024, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα παρακολουθεί «πολύ στενά το συγκεκριμένο έργο» και θα μεριμνήσει προσωπικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

«Έχω πει στον Υπουργό Ανάπτυξης ότι υπό την εποπτεία του κ. Παπαθανάση, που είναι ο αρμόδιος Υφυπουργός, θα συντονιστούν όλοι οι διυπουργικοί φορείς ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ΕΤΑΔ, Περιφέρεια και Υπουργείο Πολιτισμού θα δρομολογήσουν το έργο με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για την τοπική κοινωνία. Με άλλα λόγια, να προσπαθούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες εργασίες τον χειμώνα και να κρατήσουμε το έργο επισκέψιμο -με κάποιο τρόπο- τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα δεσμευτούμε ότι θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους φορείς.

Το όλο στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης του Αχιλλείου περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του εμβληματικού συγκροτήματος και του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.

Αντιμετωπίζεται το θέμα των απορριμμάτων στον Δήμο Λευκίμμη

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο 12μηνο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατούσε προεκλογικά, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή».

«Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε λύσει, ήταν μία κεντρική μου δέσμευση», δήλωσε στους φορείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αντιμετωπίσαμε το φλέγον ζήτημα μιας πόλης η οποία πλημμύριζε από σκουπίδια και αποτελούσε όχι απλά προσβολή για τον επισκέπτη αλλά κυρίως πηγή προβλήματος δημόσιας υγείας κυρίως για τους κατοίκους του νησιού», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για παραχώρηση και μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε περιβαλλοντικό πάρκο και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

«Η πληγή της Λευκίμμης κλείνει οριστικά για την Κέρκυρα, διότι ήταν μία υπόθεση η οποία έχει τραυματίσει πολύ -την είχα παρακολουθήσει κι εγώ από κοντά- την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης και του Δήμου είναι, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ταχεία δημοπράτηση του έργου κατασκευής μονάδας στο Τεμπλόνι, πάντοτε με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ώστε η Κέρκυρα να αποκτήσει έναν σύγχρονο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων».

Ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων ο Πρωθυπουργός προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο παλιό Δημαρχείο, στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδακης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος και οι Δήμαρχοι όλης της Κέρκυρας και των Παξών. «Έχετε την υποχρέωση να συνεργαστείτε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να βαδίσει στους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top