Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Προκλητικός και πάλι ο Ακάρ

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχία της με το Παρίσι, κόντρα στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν (Bullets) μίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ συμφώνησαν για την προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα, όπως και για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας. 

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Ο Χουλουσί Ακάρ κάλεσε σε διάλογο τη χώρα μας, αλλά παράλληλα ξανάρχισε τις απειλές.  

«Μην επιχειρήσετε κανένα τετελεσμένο, διαφορετικό από αυτά που λέμε. Θα στενοχωρηθείτε. Μην το δοκιμάσετε, μην το κάνετε» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Νέες απειλές της Άγκυρας

Στο ίδιο κλίμα και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.  

«Δε τίθεται λόγος να θέλουμε να μπούμε σε διαμάχη ή να αυξήσουμε την ένταση με κανέναν (στην ανατολική Μεσόγειο). Ωστόσο αν έρθουν απέναντί μας με απειλές και εκβιασμούς θα πάρουν απάντηση» ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν. 

Στη Λευκωσία ο Μπορέλ 

Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στη Λιβύη, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Ζοζέπ Μπορέλ που επισκέφτηκε τη Λευκωσία στήριξε για μια ακόμη φορά τις ελληνοκυπριακές θέσεις έναντι της Άγκυρας. (Bullets) Δεσμεύτηκε ότι η Ε.Ε. θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επανέλαβε ότι καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα. 

Ενημέρωση πολιτικών κομμάτων από τον Νίκο Δένδια 

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε σήμερα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

«Aνησυχούμε. Δεν έχει πυξίδα η διπλωματία μας. Ζητάμε συμβούλιο αρχηγών» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Παρέμβαση Στρέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, παρενέβη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά του ναού. 

«Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη πνευματική και πολιτιστική αξία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών από όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το status της ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO και να συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε όλους υπό το τρέχον καθεστώς του μουσείου».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top