Μπορέλ: Ανησυχεί η ΕΕ από την κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας      

Τι απάντησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στην ερώτηση του Star    

Η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας κοντά στις ακτές τους και η ΕΕ των 27 ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή (για μιάμιση ώρα) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Δένδιας: Ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις τους 27 και τον Πομπέο  

Συγκεκριμένα κατά την εναρκτήρια δήλωσή το ο Ζ.Μπορέλ δηλωσε ότι "ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να επιστρέψουμε σε μια πραγματική εταιρική σχέση. Υπάρχουν κάποια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες και για την επιχείρηση Irini - θα το συζητήσουμε αύριο στο Συμβούλιο Άμυνας".

Ζήτημα ενίσχυσης της κοινής Άμυνας στην ΕΕ θα θέσουν Γαλλία - Γερμανία 

Επιπλέον, καλούμενος να σχολιάσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις εκκλήσεις για αποστολή κοινού διατλαντικού μηνύματος στην Τουρκία για αποκλιμάκωση και να παραθέσει τον μελλοντικό σχεδιασμό της ΕΕ για το θέμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής:

"Ναι, το θέμα έχει συζητηθεί, δεν ήταν ένα από τα τρία   (κύρια) μπλοκ γύρω από τη συζήτησή μας. Αναφέρθηκε, από εμένα και ορισμένα κράτη μέλη, ο Υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) εξετάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά επικεντρώνει κυρίως στην κατάσταση στη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώνεται, η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτές τους. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα θέσουμε το ζήτημα της σχέσης μας με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές αυτής της περίπλοκης σχέσης", σημείωσε  ο Μπορέλ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στην Κύπρο για να προετοιμάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top