Ημέρα Γονικής Αποξένωσης: Οι επιστολές σε Μητσοτάκη, ΠτΔ, Ιερώνυμο

«Η γονική αποξένωση είναι μια μορφή παράνομης ενδοοικογενειακής βίας»

Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου

Ως Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης (Parental Alienation Awareness Day), για την ενημέρωση σχετικά με το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης, το φαινόμενο δηλαδή  παιδιά χωρισμένων (κυρίως) γονιών να μην επιθυμούν επαφή με έναν από τους δύο γονείς, έχει επιλεγεί η 25η Απριλίου.

Ο Σύλλογος «Συνεπιμέλεια» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, έστειλε επιστολές με αιτήματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Επιστολή μπαμπάδων σε Μητσοτάκη και Τσιάρα για συνεπιμέλεια

«Η γονική αποξένωση είναι μια μορφή παράνομης ενδοοικογενειακής ψυχολογικής βίας (emotional abuse) και ο αποξενωτής γονέας πρέπει να διώκεται και να τιμωρείται. Βλάπτει τη ψυχική και σωματική υγεία των μελών της οικογένειας και επιπλέον στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Πρόληψη της γονικής αποξένωσης είναι η άμεση νομοθετική επιβολή της συνεπιμέλειας, δηλαδή της κατά κανόνα κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς τους (Shared Parenting). Είναι δικαίωμα του ανθρώπου και του παιδιού η ανατροφή του παιδιού κατά ίσο χρόνο με κοινή φροντίδα και από τους δύο γονείς του είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, είτε ζουν μαζί είτε όχι», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Η συνένοχη αδιαφορία και η άρνηση προέρχεται μόνο από όσους αντί να προστατεύσουν το παιδί και τις οικογενειακές σχέσεις προστατεύουν το παράνομο νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας. Ευελπιστούμε ότι απευθύνοντας ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μήνυμα και κατά της γονικής αποξένωσης θα πάψει να υπάρχει διάκριση υπέρ μιας μερίδας του πληθυσμού και αδιαφορία για το σοβαρό πρόβλημα υγείας κάποιας άλλης. Θύματα της γονικής αποξένωσης μπορεί να είναι εξίσου άνδρες και γυναίκες, είναι όμως σίγουρα και κύρια θύματα τα παιδιά», καταλήγει η επιστολή.

Ανάλογο ήταν το αίτημα του Συλλόγου και στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου, η ομάδα «Ενεργοί Μπαμπάδες», σε επιστολή της προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ίδιο θέμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «υπό το ισχύον σύστημα κανόνων νομολογιακής πρακτικής, η επιμέλεια δίνεται συνήθως στον έναν γονέα, συνήθως στη μητέρα. Το σύστημα αυτό, μετατρέπει τα τέκνα σε επισκέπτες, μερικές μόνο ημέρες κάθε μήνα, στον έτερο γονέα που δεν έχει κανένα λόγο ή ρόλο στην ανατροφή, εκπαίδευση ή υγεία τους, και εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των γονέων αντί να προάγει τη συνεργασία, υποδαυλίζοντας τον ρόλο του ετέρου γονέα και μετατρέποντας τον, στην καλύτερη περίπτωση σε απλό θεατή στη ζωή των παιδιών του».

«Με την αύξηση των διαζυγίων στην Ελλάδα (από 13.000 το 2013 σε 19.000 το 2017) είναι εμφανές ότι τα θέματα αυτά άπτονται της ζωής ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού παιδιών. Με την παρούσα εκφράζουμε τις ανησυχίες ενός μεγάλου αριθμού κυρίως πατεράδων αλλά και μητέρων, πλέον του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος και τις οικογένειές τους, που ενδιαφέρονται για την ανατροφή πολλαπλάσιου αριθμού παιδιών που σήμερα μεγαλώνουν υπό το καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας. Σας παρακαλούμε να ασκήσετε την ποιμαντική σας επιρροή στο Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες και τα παιδιά των χωρισμένων γονέων να μπορούν να απολαμβάνουν την «εν Χριστώ», θυσιαστική, Αγάπη και των δύο γονέων τους στην ανατροφή τους· να έχουν έτσι δύο ανθρώπους-πρότυπα Αγάπης, αντί για ένα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top