«Ασπίδα» ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο: «Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Για «διπλωματικά τείχη» μιλούν κυβερνητικές πηγές

Την ξεκάθαρη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

H Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία κατά το δείπνο των ηγετών.

Χτίζει ευρωπαϊκό «τείχος» στις τουρκικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star, Θάνος Αθανασίου, στο κείμενο που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται ρητώς ότι: 

Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Δένδιας: «Προϊόν εκβιασμού το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη»

«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ορισμένα διεθνή θέματα απόψε και ειδικά το ζήτημα της Τουρκίας», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη. 

Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα και θεωρούμε σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το διάλογο με τη σημαντική αυτή χώρα. Γνωρίζουμε ότι ειδικά για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη στενή συνεργασία, αλλά γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο για το τι θέλουμε από αυτή τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

Κυβερνητικές πηγές: «Η ΕΕ υψώνει κυβερνητικά τείχη»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

ΗΠΑ: Προκλητικό το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Ελλάδα και Αίγυπτος απαντούν στην Τουρκία με την οριοθέτηση ΑΟΖ

Στο δείπνο κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα ήδη ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (9η Δεκεμβρίου) τη ρητή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης - Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top