Σι Τζινπίνγκ - Κυριάκος Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός

«Διεύρυνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλοσώρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρέυματος από την Κίνα στη χώρα μας.

16 συμφωνίες θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοιήσει τον Απρίλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέλουμε να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Αναφορά Μητσοτάκη στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο γεύμα με τον Κινέζο Πρόεδρο

Κλειστό γεύμα, παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ήταν γεύμα μετά συζύγων αλλά συμμετείχαν όμως και υπουργοί και από τις δύο πλευρές αλλά και έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα τον εξαγωγών στην Κίνα. 

Μάλιστα ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με αφορμή το γεγονός πως αύριο ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Σας ευχαριστώ πολύ που μας δίνεται η ευκαιρία να συμφάγουμε σε αυτό το θαυμάσιο μέρος, με αυτή την πολύ όμορφη θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Θα έχετε εξάλλου την ευκαιρία, αύριο, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως θα δείτε, τα μισά Γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά, θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
 

Νωρίτερα ο κος Σι Τζινπίνγκ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι την Αθήνα μετά από πρόσκλησή σας. Σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία» είπε ο πρόεδρος της Κίνας απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

O Κινέζος Πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Κίνας με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Κίνα είναι δύο χώρες -κληρονόμοι μεγάλων πολιτισμών και αναγνώρισε την «τεράστια συμβολή» του αρχαίου ελληνικού κόσμου στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου επισφραγίζει τη νέα περίοδο των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, που – όπως παρατήρησε  - είχαν αναβαθμιστεί από το 2006 επί της κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή, με αφετηρία την επένδυση της Cosco.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε «υπό όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαία».

Ο Πρόεδρος της Κίνας μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Ο Πρόεδρος της Κίνας μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον κ. Τζινπίνγκ υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τον κ. Τζινπίνγκ υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον  κ. Τζινπίνγκ

Λόγω της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν το πρωί, το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στον Πειραιά μόνο το απόγευμα. Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα αναπτυχθούν για την διαχείριση της κυκλοφορίας.

Επίσης για λόγους ασφαλείας έκλεισε για λίγο ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο συγκεκριμένος σταθμός κατέβασε ρολά στις 09.00 και άνοιξε πάλι στις 11:00.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα βρίσκεται στη χώρα μας έως την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» χθες το απόγευμα, όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Γιώργος Γεννηματάς.  

Επίσκεψη Κινέζου προέδρου: Κλειστοί δρόμοι σε Αθήνα και Πειραιά

Η σύζυγος του Προέδρου της Κίνας, Φωτογραφία: ΙnTime

Αμέσως μετά την άφιξη του ο Πρόεδρος της Κίνας έστειλε το μήνυμα πως με τις συναντήσεις του στην Ελλάδα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Κίνας.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Στο επίκεντρο της επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και η κομβικής σημασίας επένδυση της Cosco στον Πειραιά, την οποία θα επισκεφθεί ο Kινέζος Πρόεδρος μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Εντυπωσιακή εμφάνιση στο δείπνο του Σι Τζινπίνγκ

Μητσοτάκης: «Ήταν τραγωδία η κρίση, μετά από δέκα χρόνια ήρθε η κάθαρση»

Τον Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Φωτογραφία: ΙnTime

Ν. Δένδιας: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας»

«Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα από το 2008» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Συνάντηση Τσίπρα-Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 10:00 πμ.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top