Ψήφος αποδήμων: Αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ - NΔ: «Καλοδεχούμενη η πιρουέτα»

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική γραμματεία του κόμματος

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Όπισθεν ολοταχώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και τώρα συζητάει, υπό προϋποθέσεις, να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Το θέμα τέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει γέφυρες σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ώστε να μη βρεθεί απομονωμένος στο θέμα της ψήφου των απόδημων.

Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε αλλαγή πλεύσης, ξεθωριάζοντας την αρχική κόκκινη γραμμή της Κουμουνδούρου.

Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει ποιος θα είναι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό γι΄αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν και να βρεθεί κάτι ανάμεσα στα 30 χρόνια που προτείνει το ΚΚΕ και τα 9 που θέλει το κόμμα του Βαρουφάκη. Θα προτείνει επίσης τη συνταγματική κατοχύρωση των αλλαγών.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας έριξε την μπάλα στην εξέδρα του Κινήματος Αλλαγής και της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Ευελπιστούμε στον βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση του νόμου με 300 βουλευτές, ότι θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Με ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το κόμμα «πιστεύει την ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια».Γι΄αυτόν τον λόγο αναμένεται να επιδιώξει τις επόμενες ημέρες «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία».

Η μόνη προϋπόθεση που θέτει είναι «να  αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέραν της ψήφου των αποδήμων, που ήταν το κεντρικό ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα της καμπάνιας εγγραφής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη, την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top