Αποστομωτική απάντηση Μητσοτάκη στον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις ίσες αποστάσεις

«Νίπτει τας χείρας του» ο Στόλτενμπεργκ για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αποστομωτικά στις ίσες αποστάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, κατά την μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία παρέστησαν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ο  πρωθυπουργός τόνισε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι αδικούν την Ελλάδα οι ίσες αποστάσεις στο θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας καθώς πρόκειται για ζήτημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.  

«Παρουσίασα και την κατάσταση στο Αιγαίο. Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη. Η Ελλάδα είναι κατά της χρήσης απειλών ή βίας και είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών», ανέφερε κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός,  σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και είναι σύμμαχος συνεπής και σταθερός αλλά και κυρίαρχο κράτος με αναμφισβήτητα δικαιώματα.

Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε γενικά για διαφωνία στο θέμα της Κύπρου και της υφαλοκρηπίδας και  για ανάγκη πολιτικής λύσης, ενώ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να πάρει θέση! «Εμείς περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση απέναντι στα διεθνή ζητήματα. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για αυτό» υποστήριξε. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας δεν καταδίκασε μάλιστα την Τουρκία ούτε για το θέμα της Συρίας! Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε ευθέως την παραβίαση των συνόρων και των συμφωνιών. «Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική. Μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης,  ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που τώρα είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν». Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ αρκέσθηκε να παρατηρήσει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και ότι «οι δράσεις να είναι μετρημένες, αναλογικές και να αποφευχθεί περισσότερος ανθρώπινος πόνος».

Προηγουμένως, σαφές μήνυμα προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την μεταξύ τους συνάντηση, ο οποίος επισήμανε ότι η Συμμαχία οφείλει να προστατεύει κράτη μέλη της και από επιθετικές ενέργειες άλλων μελών.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης περισσότερα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αποτροπή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, με τον Στόλτενμπεργκ να απαντά ότι τα αναζητά, ενώ κάλεσε τους συμμάχους να συνεισφέρουν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top