Δένδιας: Κάνει μεγάλο λάθος η Τουρκία στη Συρία

«Αυτό που κάνει είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ως μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, «όπως κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο, είναι παράνομη, επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής.

«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Άρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων, που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Τουρκία με αυτή της την επιχείρηση «ανοίγει ένα μέτωπο» το οποίο δεν την ωφελεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «καλά είπε ο κ. Γιούνκερ», αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι «η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων. Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο».

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ απάντησε ότι δε δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία.

«Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία της Κύπρου μας νοιάζει πάρα πολύ. Και η Ελλάδα έχει προβεί σε σαφή καταδίκη, όπως επίσης επιδιώκει να ληφθούν και ανάλογα μέτρα και να υπάρχει και ανάλογη ευθεία τοποθέτηση σε όλα τα Συμβούλια στην ΕΕ" . Πρόσθεσε δε ότι "αυτό το οποίο εμείς, επιδιώκουμε είναι να απομονωθεί η Τουρκία ως προς την τακτική της. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος, δεν υπάρχει χώρος ούτε στη θάλασσα, για την εποχή των κανονιοφόρων».

Ειδικότερα για το Γιαβούζ, είπε «αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία είναι αστεία πράγματα. Εκεί που σκάβει ή που δοκιμάζει να σκάψει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς απέναντι στους Τούρκους», είπε αποσαφηνίζοντας ότι - όπως συμφώνησαν και με τον κ. Πομπέο - η Τουρκία πρέπει να έρθει κοντά στη Δύση, στο σύστημα ιδεών της.

«Σε αυτό έχουμε κοινή ανάγνωση και με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αλλά δεν μας βοηθάει η τουρκική κυβέρνηση», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι “εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους σε αυτή την πορεία. H Ελλάδα μπορεί να είναι υπόδειγμα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top