Tσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν έχει το θάρρος να με παραπέμψει για τη Novartis

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την πρόταση παραπομπής Παπαγγελόπουλου

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν  κατά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης παραπομπής σε προανακριτική του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κατά τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ οργάνωσε σκευωρία εις βάρος πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την υπόθεση της Novartis.    

Την αντίδραση του κ. Τσίπρα προκάλεσε και το γεγονός ότι τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια. Οι υπουργοί επέλεξαν να καθίσουν μαζί με τους βουλευτές, επιχειρώντας να δείξουν πως πρόκειται για μια κοινοβουλευτική διαδικασία  και οχι κυβερνητική. Την απόφασή τους στηλίτευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να παραπέμψει -για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου- έναν πρώην Υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί έχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis. Δηλαδή το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των τιμών του φαρμάκου από στελέχη των δικών σας κυβερνήσεων, προκειμένου να ευνοηθεί μια πολυεθνική, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου» τόνισε ο κ. Τσίπρας πριν από λίγο στη Βουλή.  

Πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός: «Δε γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα σέρνεται σε αυτή την ιστορία από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Αλλά εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του από τη Βουλή συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα». 

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι. «Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους αγώνες μας κατά της διαφθοράς. Είμαστε υπέρ κάθε διερεύνησης και σας προκαλούμε: Κάντε εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο. Ό,τι σας ταιριάζει. Η συμμετοχή μας στην προανακριτική θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθουν όλοι οι πολίτες πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός. Ένας μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν πιο ακριβά τα φάρμακά τους, ενώ τους κόβατε μισθούς και συντάξεις» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου 

Από πλευράς ΝΔ πάντως ο εισηγητής της στη συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής Θανάσης Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και άλλα πρόσωπα ή και για νέα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία.

«Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες να οδηγήσετε, χωρίς άλλα στοιχεία, δέκα πρόσωπα σε προανακριτική» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.  

Γεννηματά προς ΣΥΡΙΖΑ: Από κατήγοροι γίνατε κατηγορούμενοι   

«Από κατήγοροι γίνατε κατηγορούμενοι» τόνισε στην ίδια συζήτηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η δήθεν πρώτη φορά αριστερά δεν ένιωσε καμία ντροπή όταν τοποθετούσε τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης ΝΔ. Έναν άνθρωπο που ήταν γνωστό ότι συνομιλούσε με μεγάλη μερίδα της ΝΔ. Και η τότε κυβέρνηση επιδίωκε τη στήριξη αυτών των σκοτεινών συστημάτων για να στήσει το δικό του παρακράτος. Χρησιμοποίησε ένα πρόθυμο παραδικαστικό σύστημα για να στήσει την υπόθεση Novartis».

Ανέφερε επίσης για την  ίδια υπόθεση: «Στην υπόθεση αυτή σκόπιμα στοχοποίησαν τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η ΝΔ δεν βρήκε να πει τίποτα για τη σκευωρία και την παράνομη διαδικασία σε βάρος του κ. Λοβέρδου. Το σύστημα Ρασπούτιν παραμένει ζωντανό, ως φαίνεται. Ποιοι επέβαλαν στις 9/8/19 να δοθούν στην κ. Τουλουπάκη αρμοδιότητες που της είχαν αφαιρεθεί με το νέο Ποινικό Κώδικα; Γιατί δόθηκε δικαίωμα να ασκεί ποινικές διώξεις; Επιστρέψατε αρμοδιότητες στην εισαγγελέα που αναφέρεται ως ευθέως ελεγχόμενη από πολιτικά κέντρα εξουσίας. Περιμένουμε εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έσπευσαν πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή να βγάλουν συμπεράσματα και ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί ως διωκόμενος και ο κ. Μητσοτάκη να πουλήσει πολιτικό πολιτισμό. Δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Απαιτούμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από μηδενική βάση».

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα επί της πρότασης παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.   
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top