Ζάεφ στον Μητσοτάκη: Είμαι ο Ζόραν και χαίρομαι που σας συναντώ

Την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διμερείς επαφές του στη Νέα Υόρκη και πριν από λίγο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. 

«Είμαι ο Ζόραν, χαίρομαι που σας συναντώ» συστήθηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στον κ. Μητσοτάκη, με τον  Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: «Δική μου η χαρά».

Στη συζήτησή τους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δε θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. 

Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων. 

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έκανε δύο διαβήματα μέσα σε 48 ώρες καθώς οι γείτονες δεν τηρούν βασικά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον ομόλογό του να βρεθούν λύσεις για τα μακεδονικά προϊόντα.

Στο πρώτο τετ α τετ με τον Ζάεφ ο κ. Μητσοτάκης του είπε ότι δε θα υπέγραφε  την συμφωνία των Πρεσπών αλλά τώρα είναι υποχρεωμένος να την τηρήσει. Του ζήτησε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και ο Ζάεφ συμφώνησε να επισπευσθεί η διαδικασία για  να βρεθεί λύση για τα μακεδονικά προϊόντα.

«Σας εύχομαι κάθε επιτυχία, ξέρω ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις αλλά μπορείτε να υπολογίζετε στους γείτονες» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: 

«Ευχαριστώ  για τα καλά λόγια, είμαστε πράγματι νέα κυβέρνηση και έχουμε ισχυρή εντολή να φέρουμε πραγματικές αλλαγές στην Ελλάδα»  

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ:  ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ 

Στις 13 Αυγούστου έληξε η προθεσμία συμμόρφωσης της γειτονικής χώρας με την συμφωνία των Πρεσπών αλλά μέχρι σήμερα  συνεχίζουν να παραβιάζουν θεμελιώδης όρους για το όνομα και τα σύμβολα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να καλεί τα Σκόπια να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Αθήνας.    

Ο κ. Δένδιας με εντολή του στην πρεσβεία ζήτησε “να καταγράφονται συνεχώς οι παραβιάσεις και να στέλνονται διαβήματα.” Δύο διαβήματα στάλθηκαν μόνο τις τελευταίες μέρες. 

ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΔΙΠΩΜΑΤΗΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” 

«Ο Επιτετραμένος των Σκοπίων στο Τόκιο αρθρογραφεί για το μακεδονικό έθνος και τις σχέσεις Μακεδονίας – Ιαπωνίας» επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.   

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ Ο  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 

Ο τουριστικός οργανισμός των γειτόνων έβαλε το Βόρεια Μακεδονία για τα μάτια του κόσμου αλλά  χρησιμοποιεί  πρωτίστως το «μακεδονία» σκέτο, ενώ σε πολλά αγάλματα δεν έχουν μπει πινακίδες ότι " ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία...".  

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top